Vitamin D mogao bi liječiti multiplu sklerozu

Prema novom istraživanju znanstvenika s University of Cambridge, postoje značajni dokazi da bi vitamin D u budućnosti mogao biti tretman za multiplu sklerozu. Naime, vitamin D aktivira protein za koji se smatra da popravlja štetu na mijelinskom omotaču živčanih ćelija. Podsjetimo, mijelinski omotač je masna materija koja obavija živčane ćelije i služi pravilnom provođenju električnih impulsa duž ćelija. Često ga upoređuju sa izlatorskom ovojnicom oko provodnika. Kod multiple skleroze mijelinski omotač ćelija mozga i leđne moždine propada, što onemogućuje živčanom sistemu da komunicira s tijelom, što se očituje kroz niz stanja i simptoma – fizičkih, mentalnih i psihičkih. Naše tijelo ima prirodnu mogućnost obnavljanja ovog omotača, ali ona s godinama slabi pa se bolest neminovno pogoršava s vremenom.

Istraživači s Cambridgea su uvidjeli da se protein nazvan receptor vitamina D veže za jedan drugi protein (RXR gama receptor) za koji je već poznato da ima ulogu u obnovi mijelinskog omotača.

Kada su znanstvenici dodali vitamin D u matične stanice mozga, gdje su ovi proteini bili prisutni, otkrili su da se proizvodnja oligodendrocita (ćelija koje stvaraju mijelinski omotač) povećala za 80%. S druge strane, kada su blokirali funkciju proteina receptor D vitamina, sam RXR gama protein nije uspio stimulirati produkciju oligodendrocita.

„Ovaj rad pruža nam značajne dokaze da je vitamin D uključen u regeneraciju mijelina nakon što je bolest počela. Godinama su znanstvenici tražili način da poprave štetu nanesenu mijelinu. Dosad se većina istraživanja vezanih za vitamin D fokusirala na njegovu ulogu u uzroku bolesti. Ovaj rad nam pruža značajne dokaze da je vitamin D uključen u regeneraciju mijelina nakon što je bolest počela. U budućnosti bismo mogli imati lijek za regeneraciju mijelina koji djeluje na principu ciljanja proteina receptora vitamina D”, otkrio je prof. Robin Franklin s MS Society Cambridge Centre for Myelin Repair.

Doktorica Susan Kohlhaas, voditeljica biomedicinskog odjela na Cambridgeu, kaže: „Više od 100 000 ljudi u Velikoj Britaniji boluje od multiple skleroze i pronalazak tretmana koji može usporiti, zaustaviti ili preokrenuti tijek pogoršavanja pacijentovog stanja, naš je prioritet. Sada želimo provesti nova istraživanja kako bismo razumjeli bi li uzimanje D vitamina kao dodatka prehrani (na vrijeme), moglo biti efikasan i siguran tretman za pacijente s MS-om.”

„Ipak valja reći ”, nastavlja dr. Kohlhaas, „kako je ovo rana faza istraživanja provedena u laboratoriju i potrebno je još rada prije nego što možemo sa sigurnošću znati hoće li navedeno funkcionirati kod ljudi sa MS-om. U svakom slučaju, nije pametno imati manjak vitamina D, i stoga savjetujemo svakome tko smatra kako ima takav problem neka se obrati svome liječniku.”