Njemački Carl Kühne ove godine nudi i bonus na otkup kornišona

Predstavnici kompanije Carl Kühne iz poslovnice u Mostaru predstavili su trebinjskim poljoprivrednim proizvođačima ovogodišnju ponudu u projektu kooperacije na uzgoju krastavaca-kornišona za potrebe njemačkog prehrambenog giganta, kako bi animirali zainteresovane i obezbijedili kooperante i za predstojeću sezonu.

Njemački kupac, kao je rečeno na prezentaciji, i ove godine nudi iste povoljnosti saradnje: garantuje direktan otkup, bez posrednika, uz sigurnu sedmičnu isplatu i čvrste cijene, besplatne usluge mobilnog tima agronoma, te nabavku sadnog materijala bez marže, uz mogućnost otplate na rate i u proizvedenoj robi.

“Jedina izmjena ove godine je da će proizvođači koji isporuče 55% proizvoda prve klase dobiti 10% bonusa na kompletnu proizvodnju, tako da cijena otkupa u optimalnim uslovima može dostići i 1,30 KM po kilogramu. Ove godine očekujemo da će se proizvodnja u Trebinju povećati na jedan hektar“, kaže Anton Lovrić, upravnik mostarske poslovnice Carl Kühne.

Za kooperaciji sa prehrambenom industrijom Carl Kühne iz Hamburga, u prvoj, probnoj sezoni odlučilo se četvoro poljoprivrednih proizvođača iz Trebinja, koji su na ukupno pola hektara proizveli oko 30 tona kornišona za njemačkog kupca.

„Po dunumu je prosjek bio 5 do 6 tona, i to nije loše – sa obzirom na neiskustvo proizvođača i nepovoljne vremenske uslove. S druge strane, na našim oglednim poljima u Kozarskoj Dubici prinos je bio i deset tona“, ističe Lovrić.

Ove godine na prezentaciji je bilo 15-ak zainteresovanih, koji imaju nekoliko dana da razmisle o ponuđenom kooperantskom ugovoru.

 

 

akta.ba