EK usvojila program od 30 milijuna eura za mlijeko sirijskoj djeci

Europska komisija je u srijedu odobrila program težak 30 milijuna eura koji treba osigurati mlijeko za 350.000 sirijske djece, ali i pomoći europskim proizvođačima mlijeka.

Financiranje ovog programa dio je paketa pomoći od 500 milijuna eura europskim poljoprivrednicima, koji je Komisija predstavila u rujnu prošle ogdine. Od tih 500 milijuna eura najveći dio namijenjen za mliječni sektor, koji je ugrožen povećanom proizvodnjom mlijeka u EU-u i manjom potražnjom na svjetskom tržištu te zbog ruskog embarga.

Osim što će pomoći europskim farmerima jer će se od njih otkupiti mlijeko, ovaj program od 30 milijuna eura pomoći će i ublažavanju humanitarne krize u Siriji.

“Ovaj novi program pomoći će tisućama sirijske djece. Moramo ostati odlučni u pomaganju najranjivijim žrtvama sukoba. Ova dodatna pomoć distribuirat će se preko partnerskih humanitarnih organizacija koje djeluju u Siriji”, izjavio je povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides.

Rat u Siriji ima nesagledive posljedice za tamošnji  poljoprivredni sektor, posebice u proizvodnji mlijeka. Potrošnja mlijeka drastično je smanjena pogotovo u siromašnim kućanstvima zbog iznimno visoke cijene, a u dijelu stanovništvo mlijeko je potpuno iščezlo iz prehrane.

Europska unija i njezine zemlje članice najveći su donatori humanitarne pomoći Siriji. Samo u ovoj godini EU i  njezine zemlje članice obećale su pomoć od preko tri milijarde eura za stanovništvu u Siriji i okolnim zemljama koje su pogođene sukobom u toj zemlji.

 

 

hina.hr