Zimski uspon na Troglav

Nihad Mujagić zajedno s kolegama 19.03.2016. išao je na Troglav.

Od naselja Kazanaci koje se nalazi na magistralnom putu Livno-Bosansko Grahovo treba skrenuti lijevo za selo Sajkovići. Kod prve kuće pomenutog sela s desne strane dolazi se do smjerokaza koji vodi kroz vrt pomenute kuće do izvora pitke vode. To je, u stvari, pećina na čijem se kraju nalazi izvor. Za ulazak u pećinu potrebna je svjetiljka. Troglav je potpuno bezvodan pa se mora ponesti dovoljno vode.

mapa troglav

Nakon uzimanja vode treba se vratiti na markirani put koji vodi lijevo uz kamenjar, pa kroz šumu, i na kraju izlazi do radničkih baraka.

troglav1

Planinarska staza dalje vodi stalno kroz šumu, dolazi na križanje planinarskih putova na kojem treba skrenuti lijevo za lakši uspon, jer je markacija izvedena tim putem.

troglav3

Desni put je markiran samo do izlaska iz šume, odakle se pri lijepom vremenu vidi masiv Troglava. Ovaj put je daleko teži i zahtjevniji.

troglav2

U nastavku staza vodi nešto oštrijim usponom uzbrdo do izlaska iz šume i dolaska na sedlo s kojeg se prvi put vidi masiv Troglava u svoj njegovoj veličini. Od sela Sajkovići do izlaska iz šume ima oko 2,5 sati hoda. Markacija dalje vodi vodi golim terenima – kamenjarom, polako se uspinjući do izlaska na glavni greben. U nastavku se ide preko prvog i drugog vrha i, konačno se dolazi do betonskog stuba koji označava vrh Troglava.

troglav4

 

Ovaj dio puta od izlaska iz šume do vrha može se preći za nešto više od sat hoda. Jako lijep pogled pruža se na Peručko jezero prema jugu, a s druge strane na Livanjsko polje.

troglav5

Tek kada se nađete na vrhu Troglava, možete osjetiti svu veličinu ovog ogromnog masiva koji vam se iz Kazanaca čini prilično lagan, posebno što se tiče pristupa.

troglav7

Na ovom usponu nema planinarskog skloništa.

troglav6

Statistika i pregled staze:
Atraktivnost
Vrijeme traga: 03:49 h
Visina polazišta: 762 m
Visina odredišta: 1913 m
Minimalna visina: 761 m
Maksimalna visina: 1913 m
Ukupna duljina: 7.8 km
Prosječni nagib: 19 %
Utrošak energije: 6870 kcal
Zahtjevnost staze Srednje teška
Markacija staze Dobra
Tip aktivnosti: Planinarenje
Sezona: Proljeće

Ljeto

Jesen

Zima

troglav8
troglav9
troglav10
troglav11
troglav12
troglav13
troglav14