Smanjen manjak u robnoj razmjeni EU sa svijetom u siječnju

Manjak u robnoj razmjeni Europske unije sa svijetom blago je smanjen u siječnju, uz ujednačeni pad izvoza i uvoza, pokazale su prve procjene europskog statističkog ureda.

Robni je izvoz EU28 u siječnju smanjen četiri posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec i iznosio je 121,6 milijardi eura. Isti je postotni pad zabilježen i u stavci robnog uvoza, čija je vrijednost kliznula na 132,7 milijardi eura, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci Eurostata.

Time je manjak u robnoj razmjeni EU28 sa svijetom u siječnju pao na 11 milijardi eura, sa 11,8 milijardi koliko je iznosio u istom mjesecu prošle godine.

Najviše je na godišnjoj razini smanjen izvoz energije, za 18 posto. Porastao je samo izvoz prehrambenih proizvoda, za jedan posto. I u stavci uvoza prednjači pad uvoza energije, za 25 posto u odnosu na prošlogodišnji siječanj. Najviše je porastao uvoz kemikalija, za osam posto.

U cijeloj prošloj godini robni izvoz EU28 porastao je pet posto. Uvoz je povećan skromnijih dva posto. Time je bilanca robne razmjene EU sa svijetom za 2015. godinu iskazala višak od 64,2 milijarde eura. U prethodnoj godini iznosila je 11,1 milijardu eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU poskočila je u 2015. za pet posto u odnosu na godinu ranije i iznosila je 3.070,3 milijarde eura.

Manji višak u robnoj razmjeni eurozone

Robni izvoz eurozone smanjen je u siječnju za dva posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, na 145,3 milijarde eura. Robni uvoz zabilježio je upola blaži pad, kliznuvši na 139,1 milijardu eura.

Time je višak u robnoj razmjeni eurozone sa svijetom smanjen u siječnju na 6,2 milijarde eura, sa 7,1 milijardu eura koliko je iznosio u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Ukupna vrijednost robne razmjene unutar eurozone zadržala se u siječnju na razini istog prošlogodišnjeg mjeseca i iznosila je 132,5 milijardi eura.

U cijeloj prošloj godini robni izvoz eurozone povećan je pet posto, na 2.043 milijarde eura. Uvoz je porastao dva posto, na 1.796,4 milijarde eura. Time je bilanca robne razmjene eurozone sa svijetom za 2015. iskazala višak od 246,6 milijardi eura, izračunali su u Eurostatu. U godini ranije višak je iznosio 182,4 milijarde eura.

Ukupna je vrijednost robne razmjene unutar eurozone u prošloj godini povećana tri posto, na 1.691,1 milijardu eura.

Hrvatska po rastu robnog izvoza uz bok Bugarskoj i Mađarskoj

Hrvatska je u siječnju bila među 10 zemalja EU koje su zabilježile rast ukupnog robnog izvoza na godišnjoj razini, i to za jedan posto, kao i Bugarska i Mađarska, pokazuju podaci Eurostata.

Najviše je u prvom ovogodišnjem mjesecu poskočio ukupni robni izvoz u Irskoj i Češkoj, za devet posto. Najviše se smanjio na Cipru, za 56 posto, te u Latviji, za 11 posto, i Finskoj i Estoniji, za po 10 posto.

Hrvatski robni izvoz u ostale zemlje EU uvećan je u siječnju četiri posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, kao i u Slovačkoj.

Najveći je skok robnog izvoza u druge zemlje EU zabilježila Malta, za 32 posto, a slijedi Irska s 18 posto. Najviše se smanjio ciparski robni izvoz u druge zemlje EU, za 73 posto.

Hrvatski robni izvoz u treće zemlje smanjen je u prvom ovogodišnjem mjesecu šest posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Najviše je potonuo onaj Luksemburga, za 21 posto, te Malte i Estonije, za 20 posto, i Grčke, za 19 posto.

Najveći skok robnog izvoza u treće zemlje zabilježio je u siječnju Cipar, za 10 posto.

Hrvatska u skupini zemalja s najvećim rastom robnog uvoza

Hrvatska je u siječnju zajedno sa Češkom, Mađarskom i Slovačkom zabilježila najsnažniji rast ukupnog robnog uvoza, za četiri posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Izrazitiji rast zabilježile su još Rumunjska, za tri posto, te Njemačka i Estonija, za po dva posto.

Najviše se u siječnju na godišnjoj razini smanjio ukupni robni uvoz na Cipru, za 16 posto, te u Latviji, za 12 posto.

Hrvatski robni uvoz iz ostalih zemalja EU smanjen je u siječnju dva posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, kao i u Bugarskoj, Španjolskoj i Poljskoj. Najviše je smanjen na Cipru, za 14 posto, te u Latviji, za 11 posto.

Najviše je porastao robni uvoz iz ostalih zemalja EU u Češkoj, za sedam posto, te u Estoniji i Slovačkoj, za po šest posto.

Hrvatski robni uvoz iz trećih zemalja poskočio je u prvom ovogodišnjem mjesecu 32 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, najviše među zemljama EU. Rast su zabilježile još i Mađarska i Austrija, za po pet posto, te Belgija, za četiri posto.

Najviše se smanjio robni uvoz iz trećih zemalja u Irskoj i na Cipru, za 27 odnosno 20 posto.

 

 

Hina