EU spremila 19 mil EUR za lokalni razvoj i zapošljavanje u BiH

Delegacija Evropske unije (EU) u BiH predstavila je juče u Sarajevu novi Program EU za lokalni razvoj i zapošljavanje vrijedan 19 mil EUR s ciljem poboljšanja životnog standarda, pružanja prilika za zapošljavanje i poboljšanje kvaliteta života građana u područjima sa velikim procentom izbjeglica, povratnika i interno raseljenih lica, te u područjima koja su u maju 2014. godine bila pogođena poplavama.

Projekat je predstavljen u zgradi Delegacije EU u Sarajevu, a pristunima su se se obratili šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark, premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić. Partnerske organizacije koje će provoditi tri projekta u okviru Programa, GIZ, ILO (Međunarodna organizacija rada) i UNDP, predstavile su svoje aktivnosti na realizaciji tih projekta, te će u naredne tri godine, kako je najavljeno, raditi na poboljšanju životnog standarda, stvaranju mogućnosti za zapošljavanje i poboljšanju socijalne inkluzije.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark istakao je kako se ovaj projekat oslanja na Program EU za oporavak od poplava, koji je, prema rezultatima objavljenim u februaru, pozitivno uticao na život više od 610.000 ljudi ugroženih poplavama u BiH.

– Mislim da smo naučili izuzetno važne lekcije tokom provedbe Programa za oporavak od poplava i to prvenstveno u smislu podrške koja se treba pružiti malim i srednjim preduzećima. Mala i srednja preduzeća su ta koja će ponovo pokrenuti aktivnosti na tržištu rada i osigurati zapošljavanje u lokalnim zajednicama – izjavio je Wigermark.

Kako je kazao, suština programa je omogućiti otvaranje više radnih mjesta, osigurati kvalitetnija radna mjesta u lokalnim zajednicama koje su bile teško pogođene poplavama od prije dvije godine, ali također i na područjima koja imaju interno raseljena lica, izbjeglice i druge ugrožene kategorije stanovništva.

Zahira Virani, zamjenica rezidentnog koordinatora UNDP-a u BiH, koji je jedan od partnera u okviru Programa, kazala kako će UNDP konkretnije raditi na komponenti koja se tiče lokalnog integrisanog razvoja, i da će se u okviru tih aktivnosti osloniti na, kako je kazala, uspješna iskustva i rezultate ostvarene Programom za oporavak od poplava.

– Planiramo aktivnosti na području 20 lokalnih samouprava, koje će se odabrati na osnovu konkurentnog javnog poziva. Također, predviđena je podrška za 30 malih i srednjih preduzeća, kako bi održali i otvorili nova radna mjesta. Trenutačna vrijednost komponente koju mi provodimo je 6,6 mil EUR. Međutim, očekujemo finansijski doprinos lokalnih samouprava, entitetskih i drugih razina, vlasti ovom postojećem iznosu kao što je to bio slučaj i praksa na ranijim inicijativama – rekla je Virani.

EU Program za oporavak od poplava pokrenut je u avgustu 2014, a završio je 29. februara ove godine. U okviru tog Programa u BiH su obnovljene kuće za više od 16.240 ljudi, obnovljeno je i opremljeno 156 škola, 12 obdaništa, šest zdravstvenih ustanova, četiri centra za socijalni rad, tri opštinske zgrade, 114 puteva i mostova i 31 objekat za vodosnabdijevanje i kanalizaciju, čime su prvobitni ciljevi premašeni za 20%.

 

 

dobrevijesti.tv