NEZAPOSLENI MLADI MEDICINARI DOBILI POSAO U NJEMAČKOJ

U Službi za zapošljavanje Unsko-sanskoga kantona njemačka kompanija „Convivo Holding“ iz Bremena provela je selekciju kandidata mladih nezaposlenih medicinara, svršenika Srednje medicinske škole u Bihaću za zaposlenje u domovima za stare i iznemogle osobe kao medicinara-njegovatelja.

Dvadesetak kandidata, djevojaka i mladića u potrazi za poslom došli su na intervju kako bi sagledali mogućnosti zaposlenja i otputovali na šestomjesečni probni rad u neki od njemačkih domova za smještaj starih osoba. Ukoliko zadovolje kriterije, dobili bi stalni posao. Armin Bačić jedan je od nezaposlenih medicinara koji se odlučio na ovaj korak.

 Ne možemo birati

„Imam velika očekivanja. Sve je prošlo super. Oni nas tretiraju medicinskim radnicima. Ova firma od nas ima velika očekivanja zato što ljudi znaju šta trebamo raditi i objasnili su nam sve do zadnjeg detalja. Mi nismo u situaciji da biramo šta da radimo i kako da radimo. Posao sa starim osobama ne treba nikoga plašiti i da kaže ja to ne mogu i neću. To nije nikakav teret ni problem“, kaže Armin.

Interes za zaposlenje u Njemačkoj iskazala je i Dženisa Porčić koja je također završila Srednju medicinsku školu, a zaposlenje u struci traži već šest mjeseci.

„Sasvim slučajno sam saznala kada sam došla ovdje u Biro. Gospodin koji tu radi mi je sve objasnio i čini mi se da je ova organizacija jako povjerljiva, tako da se nadam da bi mogla postići ono što sam željela, da nađem neki posao i da se izgrađujem u svojoj struci“, kaže Dženisa.

Sve neophodne informacije kandidatima su dale Nicole Kiesling, regionalona direktorica i projekt-menadžerica kompanije „Convivo Holding“ za Bosnu i Hercegovinu, te Zinaida Kadić, projekt-menadžerica ovlaštena za regrutaciju i integraciju inozemnog medicinskog kadra.

Smještaj u hotelu

„Mi smo ovaj projekt u regiji Bihać intenzivnije pokrenuli još prije godinu dana. Dobili smo iznimno kvalitetan personal koji je u Njemačkoj stvarno veliki nedostatak. Mi kao firma se brinemo o svim procesima, počev od ugovora do dolaska u Njemačku, integraciji, smještaju. Novopridošlim kandidatima koji prihvate posao za prvo vrijeme osigurali hotelski smještaj, kako bi u početnoj fazi, što je veoma bitno, imali kontakt jedni s drugima“, kaže Kadić.

Radnici iz BiH su, kako se moglo čuti, veoma cijenjeni u SR Njemačkoj, kako od starih iznemoglih osoba, porodica, tako i samih poslodavaca. Osim zaposlenja u domovima za stare i iznemogle osobe, poslodavac bosanskohercegovačkim medicinarima rješava i pitanje nostrifikacije diploma, te im na neki način pomaže da se na što lakši i brži način kao radnici, integriraju u njemačko društvo.

 

 

rtvusk.ba