Za novi Studentski dom u Varaždinu 141 milijun kuna iz EU fondova

Za izgradnju nove zgrade Studentskog doma u Varaždinu dodijeljeno je više od 141 milijun kuna nepovratno iz europskih fondova, i to je prvi europski novac za gradnju novoga studentskog doma u Hrvatskoj, rekao je ravnatelj varaždinskoga Studentskog centra Nenad Milijaš u četvrtak na prezentaciji projekta.
 Novi će Studentski dom unutar Sveučilišnog kampusa, na pet katova imati 600 kreveta u 243 sobe. Od toga bit će 12 jednokrevetnih soba, 90 dvokrevetnih soba, 129 trokrevetnih soba, tri jednokrevetne sobe za invalide, šest dvokrevetnih soba za invalide, dvije jednokrevetne sobe za profesore i jedan četverokrevetni apartman s kuhinjom, 15 čajnih kuhinja, šest dnevnih boravaka i šest učionica.  Imat će i podzemnu garažu i skladišta, u prizemlju recepciju, urede, studentski klub, prostorije za studentski zbor, ambulantu, praonicu i sušionicu rublja, garažu za bicikle.
 Dovršetak objekta očekuje se u akademskoj godini 2017./2018.
 Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš rekao je da je ovo velik dan za grad Varaždin, Sveučilište u Zagrebu i njegove sastavnice u Varaždinu.
  „Završavamo nešto što smo počeli 2012. odlukom o darovanju zemljišta bivše vojarne Sveučilištu u Zagrebu, za izgradnju restorana i novog Doma za studente. Restoran je tu već godinu i nešto, a pred nama je izgradnja Studentskog doma“, kazao je Habuš dodavši da ga posebno veseli što su odobrena bespovratna sredstva u 100-postnom iznosu.
 Novi će objekt biti energetskog razreda A+.
  „Ovo je pasivna zgrada, s primjenom svih suvremenih tehnologija, od sunčeve energije i dizalice topline te kišnice za sanitarnu vodu do prozora sa senzorima za protok zraka“, rekao je ravnatelj varaždinskog Studentskog centra Nenad Milijaš, naglasivši kako su dobili maksimalan iznos za ovaj projekt.
 Već je iz Fonda za tehničku pomoć Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za tehničku dokumentaciju dodijeljeno 678.750 kuna. Prijavom na Poziv za EU sredstva sada je dobiveno 141.590.368,42 kuna, rekao je.
 „Ako javna nabava pokaže potrebu manjeg iznosa, ostat će više za druge studentske centre u Hrvatskoj. Ova je školski primjer kako se može zajedno raditi“, zaključio je ravnatelj varaždinskog SC-a.
 Predsjednik Upravnog vijeća SC-a  dr. Josip Mesec izvijestio je da će novi Studentski dom, osim još kvalitetnijih uvjeta za smještaj studenata, biti i mjesto praktične nastave za obnovljive izvore energije za studente varaždinskog Geotehničkog fakulteta.
 Ukupna površina zemljišta Sveučilišnog kampusa u Varaždinu je 18.099 metara četvornih. Tlocrtna površina restorana je 1.180,78 četvornim metara, starog doma 1.605 m², novog doma 2.183,50 m², zelenih površina i sportskog igrališta 5.332,41 m², a parkinga, ulica i šetnica 7.797,31 metara četvornih.