Sportsko penjanje

Povijest penjanja

PENJANJE postoji od kad postoji i ljudska vrsta. U zadnjih nekoliko desetljeća se formira kao moderan sport iako ga većina zaljubljenika koji se njime bave radije naziva stilom života.

sportsko penjanje4

To je aktivnost koja teži savršeno usklađenim fizičkim ali i mentalnim sposobnostima, koja se odvija u dvorani ali i u prirodi, koja je idealna svakodnevna aktivnost za djecu i starije, za rekreativce i profesionalce, za ovisnike o adrenalinu ali i one kojima do adrenalina uopće nije stalo. Penjanje je u biti druga riječ za slobodu i zato se onima koji se u njemu nađu zauvijek uvuče pod kožu i postaje vječna strast.

Podaci govore da je penjanje kao sport, ali rekreativni ne natjecateljski, nastao davne 1880. Prvi solo uspon učinio je penjač Walter Parry Haskett Smith na Napes Needle, te tada počinje era sportskog penjanja. 1903 bilo je oko 500 aktivnih penjača te više od 200 penjačkih klubova većinom u Americi.
Krajem 1970-ih godina javlja se aktivnije u Francuskoj koja je mjesto osvajanja vrhova planina i stijena.

Davne 1934. Pierre Allain ispenjao je jedan od prvih bouldera u Fontainbleau, boulder penjalištu kod Pariza, «L’Angle Allain» V2
Prvo natjecanje u sportskom penjanju održano je u Bardonekiji 1985g., to je bilo natjecanje na umjetnoj stijeni.

sportsko penjanje1

Prvo natjecanje u Svjetskom kupu održao je CEC.

1991g. organizirano je prvo SVJETSKO PRVENSTVO u Frankfurtu u Njemačkoj i tada počinje velika era natjecanja u svim kategorijama te veliki bum u cjelom svijetu.

USTROJ U SVIJETU:
1987.godine UIAA (Union International de Associations d”Alpinisme) slavna organizacija koja upravlja svime u alpinizmu, planinarenju, penjanju, osniva CEC (Commission de l”Escalade de Competition) sa zadatkom da upravlja i razvija novonastali sport tj. odsjek SPORTSKO PENJANJE
1997.g. UIAA osnovala ICCC (International Council for Competition Climbing)

sportsko penjanje2

Jedan od najbitnijih datuma i godina za razvoj sportskog penjanja je 27.siječanj 2007. godina, kada je u Francuskoj osnovana IFSC (International Federation of Sport Climbing) kojoj je glavni cilj unaprijeđenje i razvoj sportskog penjanja u cijelome svijetu i sa zadavoljstvom možemo reći da su u tome uspijeli.

sportsko penjanje3

Te iste godine AGFIS (organizacija za sport u cjelome svijetu) priznaje IFSC kao novog člana. Ono najbitnije za sportsko penjanje što je IFSC postigao desilo se 5.travnja: WGA uvrštava sportsko penjanje u program Svjetskih igara 2009 Kaoshiung World Games, te iste godine u prosincu IOC daje priznanje novosnovanoj federaciji IFSC primanjem u olimspijski pokret.

Prvi koraci prema sportskom penjanju

Nekoliko zanimljivih informacija za sve koji bi se htjeli početi baviti sportskim penjanjem u smislu rekreacije ili profesionalizma:

Za početak: sve koje to zanima, a ne znaju kako započeti, najbolje je informirati se preko prijatelja ili interneta (u današnje vrijeme sve više prisutnog i nametljivog nam Facebook-a), o tome gdje se nalazi najbliži penjački centar ili dvorana za penjanje. Tamo ćete od uvijek prisutnih instruktora, voditelja dvorane ili centra, dobiti sve potrebne informacije za ulazak u ovaj sve zanimljiviji i sve atraktivniji sport u svijetu.

Za prvi dolazak potrebno vam je samo odgovarajuća sportska odjeća: trenirka ili kratke hlače te čiste patike sa čim tanjim, ali čvršćim, đonom (ako je to moguće, obuću je najbolje iznajmiti na licu mjesta).

Drugi korak: naravno nakon prvih 3-4 dolaska počinjete shvaćati koliko postaje zanimljivo i koliko ljudsko tijelo radi(sva naprezanja koja se dešavaju prilikom penjanja, te sve skupine mišića za koje ni ne znate da postoje aktiviraju se).

Tada se počinjete pitati što dalje?
Odgovor: na početku ulaska u svijet penjanja potrebne su vam odgovarajuće patike koje se zovu PENJAČICE.

Sljedeći korak je POJAS ZA PENJANJE.

Bez njega možete penjati samo boulder, bilo to u dvorani ili na prirodnoj stijeni(stijena visine do 4,5m). Sve ostale uspone bez njega nije pametno penjati :)!
Ostale potrebne stvari: uže, kompleti, karabineri, kočnice, gurtne i sl.
Za svakog početnika klub će uvijek biti od pomoći jer je oprema jako skupa i rijetki su oni koji si mogu u današnje vrijeme priuštiti svu opremu za jedan penjački uspon.

 

 

spk-direkt.hr