Cooperazione Italiana finansirala obnovu višenamjenskog objekta u Sanskom Mostu

Ambasador Italije Ruggero Corrias, zajedno sa načelnikom Općine Sanski Most Mustafom Avdagićem, svečano je otvorio višenamjenski objekat te općine koji je oštećen u poplavama 2014. godine.

U obnovu tog objekta italijanska kooperacija Cooperazione Italiana uložila je 65.000 eura, a u Sanskom Mostu ta organizacija finansira i donacije đubriva, sjemena i poljoprivredne opreme s dodatnih 65.000 eura u korist 16 udruženja i 125 proizvođača.

“Taj objekt, u kojem su općinska biblioteka i višenamjenska sala, sjedište je ekonomskih i kulturnih događaja, kao i obrazovanja i rekreacije stanovništva. Cooperazione Italiana je finansirala rekonstrukciju s ciljem socio-ekonomskog oporavka, dajući podršku općinskim naporima u stvaranju uvjeta za okupljanje građana”, navode iz Ambasade Italije u BiH.

U saopštenju za javnost precizira se da je na isti način italijanska kooperacija finansirala otvoreni konkurs za udruženja poljoprivrednika i njihove članove.

Prvi dio donacije u đubrivu isporučen je 29. januara u vrijednosti više od 30.000 eura. S 35.000 eura bit će finansirana kupovina sjemena, sistema za navodnjavanje i poljoprivredne opreme za 16 udruženja i više od 125 porodica.

Cooperazione Italiana u Sanskom Mostu, Srebrenici, Maglaju, Derventi, Orašju i Zvorniku pomaže projekat obnove nakon poplava. Ukupna vrijednost je milion eura, a korisnici su ratari, uzgajivači stoke i mala i srednja preduzeća.

 

 

 

dobrevijesti.tv