Napravljeno prvo biološko računalo

Oni koji su gledali Star Trek: Voyager sjetit će se kako je dotični federacijski brod klase Intrepid bio opremljen nizom biogelova, kao svojevrsnih bioloških računala, s ciljem ubrzanja protoka informacija između različitih brodskih sustava. E pa na sličnom konceptu rade znanstvenici s kanadskog McGill University, nastojeći razviti računalo čiju bi osnovu činili mikročipovi napravljeni od bjelančevina.

Štoviše, tim pod vodstvom prof. Dana Nicolaua, bioinženjera s McGill University, u suradnji s kolegama iz Njemačke, Švedske i Nizozemske, uspio je napraviti biološki mikročip unutar kojega informacije prenose bjelančevine, a ne elektroni.

Čip, veličine 1.5 cm2, sastavljen je od proteinskih lanaca, napajanih pomoću adenozin trifosfata (ATP), kemijskog spoja koji služi za prijenos energije na staničnom nivou. „Uspjeli smo stvoriti iznimno složenu mrežu na vrlo malom području“, konstatirao je Nicolau. Kako bi pokazali da njihov čip uistinu funkcionira, znanstvenici su mu zadali matematički problem, kojeg je dotični uspješno riješio.

Iako su biološka računala još uvijek jako daleko od stvarne primjene, dotična bi jednog dana mogla pružiti snagu superračunala u pakiranju veličine današnjeg osobnog računala, sposobnog istovremeno obavljati ogroman broj računskih operacija. Štoviše, predviđa se kako bi se biološka računala mogla povezati s onim klasičnima, temeljenima na siliciju, te tako pojačati njihove sposobnosti.

„Teško je reći kad ćemo napraviti prvo pravo biološko superračunalo. Jedna od mogućnosti za hvatanje ukoštac s većim i kompleksnijim zadacima mogla bi biti spajanje našeg uređaja s konvencionalnim računalom, a u cilju stvaranja hibridne naprave. Trenutno radimo na cijelom nizu mogućih ideja u sklopu našeg istraživanja“, otkrio je Nicolau.