Više mogućnosti no ikad za studiranje u inozemstvu

Program Erasmus, od 2013. godine preimenovan u Erasmus+, bogatiji je mogućnostima i financijski potkovaniji no ikad, a iduće godine slavi svoj trideseti rođendan.  

“Najveća nada svake zemlje leži u primjerenu školovanju mladih”, rekao je svojevremeno Erazmo Roterdamski, nizozemski filozof, teolog i književnik, te veliki borac protiv dogmatizma. Tijekom svog života školovao se i radio diljem Europe, od Nizozemske, Engleske, Italije, do Francuske i Njemačke.
Pet stoljeća kasnije, u sklopu programa Europske unije nazvanog po njegovom imenu, u portugalskom gradu Faru upoznale su se Zuzanna Wilk iz Poljske i Laura Éva Benkő iz Mađarske, dvije studentice portugalskog koje su, baš kao Erazmo, svoje studiranje odlučile obogatiti iskustvom u drugoj sredini.
Faro, mjesto koje su odabrale, najveći je grad u najjužnijoj portugalskoj pokrajini Algarve, poznatoj po lijepim plažama i sunčanom vremenu.
“Zaljubila sam se u Algarve, to je jedna od ljepših regija koje sam vidjela. Plaže i vrijeme su stvarno nevjerojatne i probala sam toliko voća za koje nisam znala niti da postoji”, rekla je za Hinu Wilk.
Cimerice Wilk i Benkő su u 2015. godini tamo provele šest mjeseci svoje studentske razmjene, putujući i po drugim krajevima Portugala, nakon čega za program Erasmus+ imaju riječi hvale i preporučuju ga svima.
Novi, poboljšani program Erasmus+
Program Erasmus započeo je 1987. godine, kad je 3244 studenata iz 11 država provelo razdoblje studirajući u inozemstvu. Od svojih početaka program je prošao mnoge promjene, uključujući sve veće mogućnosti za studente, ali i nastavno osoblje.
Odbor za kulturu i obrazovanje EU-a u 2013. godini odlučio je obuhvatiti Erasmus u novom programu, Erasmus+, koji će trajati od 2014-2020. godine. Erasmus+ nudi više prilika za studiranje, rad ili usavršavanje u drugim državama, financira sportske aktivnosti, nudi prilike za mobilnost diljem svijeta, studentske pozajmice, te jezičnu podršku.
Očekuje se da će Erasmus+ omogućiti odlazak na studentsku razmjenu oko 5 milijuna studenata. S budžetom od oko 14,7 milijardi eura, program na raspolaganju ima 40% više sredstava u odnosu na prošli ciklus.
U prvoj godini programa, u kojoj je raspodijeljeno 2 milijarde eura, Erasmus+ je dokazao da su velika očekivanja opravdana.
U toj godini dodijeljena su bespovratna sredstva za mobilnost rekordnih 650 tisuća studenata, pripravnika, nastavnika, volontera i ostalih mladih, objavila je Komisija početkom ove godine. Taj broj uključivao je oko 400 tisuća studenata, 100 tisuća volontera i mladih radnika, te 150 tisuća profesora, trenera i drugog osoblja koje je dobilo stipendije za svoj profesionalni razvoj.
Iz Hrvatske je u 2014. godini u programu Erasmus+ sudjelovalo sveukupno 6905 studenata, mladih i zaposlenika u obrazovanju, na što je izdvojeno oko 9,73 milijuna eura. Najviše ih je odlazilo u Njemačku, Austriju, Španjolsku, Sloveniju i Poljsku, dok je najviše stranih studenata u Hrvatsku došlo iz Poljske, Španjolske, Francuske, Njemačke i Slovenije.
Općenito gledajući, najpopularnija odredišta na koje studenti odlaze na razmjene su Španjolska, Francuska i Njemačka.  Iste države šalju i najviše studenata, svaka oko 37 tisuća.  Raste i broj profesora i nastavnog osoblja koji odlaze na razmjene, za 9%. Najviše ih šalju Poljska (7178), Turska (5838) i Španjolska (5727).
Program radi i na poboljšanju iskustva korisnika, pa studenti mogu biti sigurniji kako će se kvalifikacije koje dobiju u inozemstvu priznati u njihovim državama – 2013. godine ih je priznato 76%, a 2014. godine taj je postotak narastao na 85%.
Oko 10 tisuća studenata, te 50 tisuća mladih u lošijoj financijskoj situaciji dobili su i dodatna sredstva za sudjelovanje u programima mobilnosti. Za 2016. godinu bit će dodijeljeno dodatnih 13 milijuna eura za financiranje projekata kojima se rješavaju pitanja poput socijalne uključenosti manjina, migranata i drugih ugroženih društvenih skupina.
Osnažena je i suradnja s državama nečlanicama EU-a, a novost je i jezična potpora kroz koju je u 2014. prošlo 120 tisuća sudionika.
„Program Erasmus+ u svojoj se prvoj godini pokazao vrlo uspješnim. Impresivan broj sudionika dokazuje da taj program mladima poboljšava izglede za zapošljavanje, pomaže im u stjecanju novih vještina i iskustava te podupire modernizaciju europskih sustava za obrazovanje, osposobljavanje i mlade. Na temelju te popularnosti programa nastojat ćemo uključiti više ljudi različitih interesa, profila i društvenih pozadina.”, zaključio je početkom godine Tibor Navracsics, povjerenik EU-a za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.