Nakon ukidanja sankcija iranske firme zainteresirane za ulaganja u BiH

Ambasador Irana u BiH Sejed Hosein Radžabi u razgovoru s direktorom Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordanom Milinićem naveo je da se nakon dugog perioda sankcija otvaraju mogućnosti za ekonomsku saradnju Irana s Bosnom i Hercegovinom, posebno privatnim sektorom, te da su iranske firme zainteresirane za ulaganja u oblasti energetike, poljoprivrede, rudarstva, metalnog i sektora turizma, te industriju autodijelova.

Dodao je da postoji i interes za učešće na sajmovima u BiH, kao i da postoje velike mogućnosti za saradnju u oblasti turizma, s obzirom na da pet miliona Iranaca godišnje posjete samo Istanbul.

Također, ambasador Radžabi je spomenuo da državljani Irana čekaju 45 dana za dobijanje bh. vize, dok Schengen vizu dobiju za sedam dana.

S obzirom na iskazani inters za ulaganje u BiH, direktor Milinić je obećao da će predstavnici FIPA-e pripremiti sve potrebne informacije o BiH, njenim potencijalima i mogućnostima za ulaganje, da će ih dostaviti Ambasadi Irana, te da će biti na raspolaganju svim potencijalnim investitorima.

Osim toga, FIPA takođe obavijestiti Ambasadu o planiranom održavanju sajmova u BiH kako bi se iranske firme mogle prijaviti za učešće, saopćeno je iz FIPA-e.

 

akta.ba