EP donio rezoluciju protiv ilegalne trgovine kućnim ljubimcima

Zbog masovne ilegalne trgovine kućnim ljubimcima i opasnosti od širenja bolesti, Europski parlament (EP) izglasao je u četvrtak rezoluciju o uvođenju kompatibilnih sustava za registraciju kućnih ljubimaca u državama članicama.

Trgovina kućnim ljubimcima sve je više povezana s organiziranim kriminalom, te se procjenjuje da je treća najprofitabilnija vrsta ilegalne trgovine u EU-u, nakon narkotika i oružja. Ona predstavlja i rizik za javno zdravstvo, smatraju zastupnici EP-a.
Stoga su u neobvezujućoj rezoluciji pozvail Komisiju da osigura kompatibilne sustave za registraciju kućnih ljubimaca, pasa i mačaka u svim državama članicama,  te da razmisli o bazi podataka i za druge kućne ljubimce.
Zastupnici smatraju da bi se kompatibilnošću sustava identifikacije i registracije pasa i mačaka smanjio opseg krivotvorenja dokumenata i nezakonitog trgovanja, čime bi se poboljšala dobrobit životinja i njihovo zdravlje, te bi se lakše otkrio izvor izbijanja bolesti.
Kućni ljubimci kojima se nezakonito trguje često su uzgojeni u lošim uvjetima, slabo su socijalizirani i izloženi većem riziku od bolesti, piše u rezoluciji u kojoj se također ističe da 70 % novih bolesti koje su se tijekom posljednjih nekoliko desetljeća pojavile kod ljudi potječe od životinja.
Iako mnoge države članice imaju obvezne sustave identifikacije i registracije kućnih ljubimaca, postoje razlike među vrstama podataka i načinima registracije životinja. Svi nacionalni podaci iz sustava identifikacije i registracije trebali bi biti kompatibilni, rekli su zastupnici. Istakli su i da osobne podatke vlasnika i prodavača kućnih ljubimaca treba poštivati u skladu s pravnim standardima EU-a o zaštiti osobnih podataka.
Parlament je pozvao Komisiju i da donese snažne i učinkovite mjere protiv nezakonite trgovine kućnim ljubimcima, uključujući i divlje životinje koje se drže kao kućni ljubimci.
Nacrt zakona o zdravlju životinja neformalno je dogovoren između zastupnika EP-a i ministara EU-a u lipnju prošle godine. O njemu će  se vjerojatno glasati u drugom čitanju tijekom plenarne sjednice od 7.-10. ožujka.