Stolac dobio novu uljaru za preradu maslina

Odnedavno je Hercegovina bogatija za još jednu, treću, uljaru za preradu maslina.

Uljara koja je stigla u Stolac dar je Vlade Italije realiziran preko Veleposlanstva te zemlje u BiH, Ureda Cooperazione, koji je sudjelovao u kupnji uljare za Udrugu “Hercegovački plodovi Mediterana”, u sklopu “Pilot akcije za integralni rurali razvoj i revitalizaciju teritorija BiH”, piše “Večernji list BiH”.

Donaciju je uručio Ruggero Corrias, veleposlanik Italije u BiH. Govoreći o putovima kojima je stigla nova uljara za preradu maslina, Zoran Raič, predsjednik Udruge “Hercegovački plodovi Mediterana”, kaže:

Radi se o mini uljari kapaciteta 80 do 100 kg maslina na sat. Smještena je u Crnićima, tako da su, kad dođe vrijeme berbe, odnosno prerade maslina, svi zainteresirani maslinari, a ne samo s područja Stoca, dobro došli. Okvirno, budući da je riječ o donaciji, profit neće biti u prvom planu, pa će i cijene prerade biti pristupačne. Radi se o uređaju “Oliomio 80” s dodatkom za čišćenje maslina i crpkom koja odvaja lišće od maslina. Vrijednost ove suvremene uljare je oko 20.000 EUR. Očekujemo da ćemo, zahvaljujući ovoj uljari, imati kvalitetan proizvod, upravo zbog toga što se radi o mini uljari te bi i randmani mogli biti nešto veći od uobičajenih.

Prema procjenama Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara, u Hercegovini je pod maslinama nešto više od 300 ha, pa će još jedna uljara dobro doći. U protekle dvije godine urod je količinski bio skroman, pa se maslinari nadaju trećoj sreći. Ako tako bude, onda će biti posla.

Inače, nakon ulaska Hrvatske u EU zbog nemogućnosti prerade u okolnim dalmatinskim mjestima, prerada se vrši u Tasovčićima i na Mostarskim vratima.

 

 

 

dobrevijesti.tv