Nove opcije na Facebooku: Kako ih koristiti, kako ih brojati i kako utječu na News Feed

Facebook je u srijedu predstavio novi način interakcije korisnika sa postovima na News Feedu – umjesto opcije “Like” tu je sada šest novih reakcija sa odgovarajućim emotikonima.

Ipak, nova pravila su otvorila nova pitanja za korisnike kojima nije najjasnije kako će se rekacije brojati, kako će ih Facebook prepoznavati i kako će sve utjecati na izgled vašeg News Feeda.

1. Kako ih pronaći?

Na svojim smartphoneima držite opciju “Like” a potom će se pojaviti šest opcija reagovanja na post. Na desktopu reakcije aktivirate jednostavnim postavljanjem miša iznad opcije “Like”. Ukoliko još uvijek nemate opcije, budite strpčjivi jer će se iste pojaviti i na vašem profilu u roku od 24 sata.

3. Mogu li promijeniti mišljenje?

Kao i što je to bio slučaj sa lajkanjem, sada možete i promijeniti reakciju na određeni post tako da ne morate brinuti ukoliko ste na tužnu vijest stavili “Haha”. Sve se može ispraviti, na vama je samo da budete dovoljno brzi.

4. Šta će Facebook prikazati?

 Do sada ste vjerovatno primijetili da Facebook ispod postova, gdje je nekad spajao broj lajkova, prikazuje samo nekoliko iskorištenih reakcija. To je zato što je Facebook odlučio prikazati samo tri najčešće korištene reakcije za dati post jer bi prikazivanje svih šest bilo isuviše komplikovano.

5. Mogu li vidjeti detalje?

Tapkanjem na broj reakcija na smartphoneu ili držaći kursor miša iznad broja reakcija, moći ćete vijdeti tačan broj svih ušućenih reakcija u vidu simpatičnih emotikona.

6. Kako nove opcije utječu na News Feed?

Zasad, sve reakcije će se brojati kao “Like” kada je u pitanju nadmoć na zidu vašeg News Feeda. Korištenje bilo koje reakcije signalizirat će Facebooku da želite vidjeti više sadržaja kao što je post o kojem ste dali mišljenje.

Ipak, vjerovatno je da će se to vremenom promijeniti. Koristeći različite reakcije tokom dužeg vremena, Facebookov algoritam će postati “pametniji” pa će napraviti razliku između nečega što volite i nečega što vas čini ljutim.