Bosanska Krupa ispunila kriterije za dobijanje BFC certifikata

Općina Bosanska Krupa je uspješno prošla proces certifikacije za povoljno poslovno okruženje BFC (Business Friendly Certification).

Ovim je Bosanska Krupa postala 4. po redu jedinica lokalne samouprave koja je nosilac BFC certifikata na području Federacije BiH.

Općine Sanski Most, Tešanj i Žepče su takođe nosioci ovog renomiranog regionalnog certifikata.

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem, koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH, je instrument koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu investicijskih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje nude potencijalnim investitorima i postojećem gospodarstvu. Program se provodi na području Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije.

Na putu do BFC certifikata općine trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 80 podkriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

Proces evaluacije općine/grada traje oko godinu dana i predviđeno je recertificiranje svako 2 godine.

Interes jedinica lokalne samouprave za ulazak u ovaj proces je veliki i u tom smislu BFC Mreža Federacije BiH za povoljno poslovno okruženje nastavlja raditi sa općinama i gradovima na ispunjavanju uslova za certifikaciju.

Početkom 2016. godine potpisani su ugovori sa novih 7 općina i gradova iz Federacije BiH koji su izrazile spremnost za ulazak u proces certificiranja, priopćili su iz REDAH-a, koji je tehničko tajništvo BFC Mreže Federacije BiH.

 

 

 

akta.ba