Milionske investicije, uskoro termoelektrana i cementara

Rudnik mrkog uglja Banovići je i u prošloj godini pozitivno poslovao, te je ostvarena dobit od oko 600.000 maraka, kazao je Munever Čergić, direktor rudnika.

Kada je riječ o izgradnji termoelektrane u Banovićima, Čergić ističe da je potpisan ugovor o izvođenju radova i nabavci opreme u iznosu od 405 miliona eura.

U odnosu na 2014. godinu, dodao je on, zarada je nešto manja, ali je realizacija otkrivke i uglja oko 95 posto. Usto, istakao je Čergić, početkom prošle godine je zaposleno novih 260 radnika u najboljem rudniku u državi.

– Oni su započeli radni odnos u rudniku. Ukupno je u prošloj godini bilo 2.900 uposlenih. Trenutno je oko 2.830. Više od stotinu radnika je otišlo u penziju – kazao nam je Čergić, ističući da su investicije u prošloj godini iznosile oko 14 miliona maraka.

– Nabavljena su četiri damper kamiona, koji su koštali oko devet miliona maraka, a nabavljena je i oprema za površinsku i podzemnu eksploataciju – dodao je on.

Kada je riječ o 2016. godini, plan proizvodnje otkrivke i uglja je već prebačen, a započete su aktivnosti oko investiranja za podzemnu eksploataciju. U rudniku planiraju nabavku jednog kombajna i 4-5 grabuljara, te isto toliko transportnih sistema.

– Cilj je da se počnu stvarati pripremne prostorije za 2018. godinu, kada bi trebalo da se nabavi još jedno mehanizovano čelo. Jama je u prošloj godini imala proizvodnju od 450.000 tona, što je više od 30 posto u odnosu na ukupnu proizvodnju. Računamo da će se 2019. godine, kada bude nabavljeno još jedno mehanizovano čelo, taj odnos još popraviti – kazao je.

– Radimo sve kako bi 2019. i 2020. godine bili spremni za proizvodnju uglja od 2,5 miliona tona, odnosno za snadbijevanje termoelektrana u Banovićima i Tuzli, i nešto široke potrošnje. Dakle, samo u podzemnu eksploataciju je potrebno investirati oko 50 miliona KM. Također, potrebne su investicije i u površinsku eksploataciju – kazao nam je Čergić.

Kada je riječ o izgradnji termoelektrane u Banovićima, on ističe da je potpisan ugovor o izvođenju radova i nabavci opreme u iznosu od 405 miliona eura. Delegacija rudnika je u januaru boravila u Kini, gdje se razgovaralo s predstavnicima jedne banke i osiguravajuće kuće.

– Vlada Federacije, odnosno Ministarstvo finansija u Vladi F BiH, ovih dana ide u izmjenu i dopunu Zakona o izdavanju garancija, da se olakša dobijanje federalne garancije. Vlada je to preuzela na sebe. Računamo da bi oni mogli za jedno dva mjeseca da nam obezbijede garanciju. I onda ostaje da se potpiše ugovor s bankom, a potom slijede pripremni radovi, dobijanje građevinske dozvole, projektovanje – rekao je Čergić, navodeći da bi početak radova, ukoliko se ne bude kasnilo s izdavanjem garancije, mogao početi u septembru ove godine, ili eventualno do kraja 2016. godine.

-Računamo da će s dodatnim troškovima carine, PDV-a, kamate i ostaloga, investicija biti oko 500 miliona eura – kazao nam je Čergić.

Naglašava da je uprava rudnika, kada je riječ o izgradnji cementare, prije desetak dana donijela odluku o pokretanju investicije prema Nadzornom odboru, Vladi Federacije i resornom ministarstvu. U narednom periodu će se čekati da Vlada ovaj projekat proglasi strateškim interesom za Federaciju, te da nakon toga obezbijedi garanciju.

– Projekat je vrijedan po projektu i predračunu negdje oko 250 miliona eura. Međutim, ispitivanjem tržišta došli smo do saznanja da je to moguće uraditi za oko 200 miliona eura. Računamo da ako polovinom godine budemo imali tu saglasnost, da bi do kraja godine raspisali tender, a iduće da imamo ugovor obezbijeđen. Tako da bi i ti radovi mogli početi krajem iduće godine – kazao nam je direktor, dodajući da bi 2020. godine u funkciji trebala biti i termoelektrana i cementara u Banovićima.

Navodi da su započete aktivnosti oko nabavke transportnog sistema u ovoj godini, a investicija će se, prema njegovim riječima, kretati između 40 i 50 miliona maraka, a do kraja godine će biti pokrenuta nabavka još jednog bagera.

Čergić pojašnjava da se vrše pripreme u cijelom rudniku oko investicija koje bi do 2019. godine trebale da iznose više od 120 miliona maraka.

 

 

dobrevijesti.tv