Zbog proizvodnje mlijeka iz Zagreba se preselio u Modriču

Litar magarećeg mlijeka košta 80 KM i ima svoje kupce u Bosni i Hercegovini. Da su proizvodnja kozijeg i magarećeg mlijeka postali unosan posao kod nas dokaz je Nikola Jurišić koji se zbog farme iz Zagreba preselio u Modriču.

Na imanju od 15 hektara razvio se porodični biznis. Uzgajaju se alpske koze i dalmatinski magarci. Nikola Jurišić je penzionisani ugostitelj. Tokom rata je izbjegao u Hrvatsku. Čim je uslijedio povrat imovine 1996. godine vratio se u rodno selo Johovu Baru. Deceniju poslije, sin iz Švicarske uložio je kapital u farmu. Prije dvije godine je unuk, takođe Nikola, iz Zagreba došao na djedovinu i preuzeo rukovodstvo farmom.

“Ova farma krenula je sa radom 2008. godine. Uvezli smo koze iz Švicarske, oko 70 komada, sada imamo oko stotinu koza na farmi i imamo 10 magarica. Bavimo se dakle uzgojem koza i magaraca”, objašnjava Nikola Jurišić, direktor “Agro-nika farma”.

Škrta je dalmatinska magarica. Dnevno daje dva do četiri decilitra mlijeka. Ipak, Jurišići se ne žale, prodaja kažu dobro ide. Pakuju u bocama od po decilitar i prodaju po cijeni 8 KM. Darežljivije su alpske koze. Daju čak i do tri litra dnevno.

Mladunče alpske koze staro svega 10 dana, za godinu će početi da daje mlijeko. Osim što se po boji razlikuje od domaće koze daje i duplo više mlijeka sa većim procentom masnoće.

Ljekovita svojstva kozijeg i magarećeg mlijeka dovode kupce i iz okolnih opština. Jurišići životinje ne hrane koncentratom već sijenom, kukuruzom i ječmom. Sa dolaskom proljeća krenuće i ispaša. Plan je da proširiti farmu na 1.000 koza i 100 magarica. Zbog čega su počeli i sa otkupom zemljišta.

“Trenutno prodajemo samo mlijeko dok ne izgradimo siranu, a onda ćemo i sir”, ističe direktor “Agro-nika farma”.

Biće i čuvena “Kleopatrina kupka” kažu. Za sada su tri radnika stalno zaposlena. Pomaže i Nikola stariji. Zadovoljan je razvojem biznisa. Ipak, oživaljavanje ognjišta pričinjava mu veće zadovoljstvo od uspješnog poslovanja.

“Unuci su mi češće ovdje, ovaj je magistrirao i žena mu je magistar ekonomije, ali djeca su to prihvatila i ovo područje i ovu granu proizvodnje”, zadovoljan je djed Nikola.

“Odrastamo uz životinja, ovo je lijep biznis. U prirodi smo, teško da se to može negdje u gradu doživjeti”, dodaje njegov unuk Nikola Jurišić.

Na farmi su kokoške, patke… ali i dva ponija za Nikolinu dvogodišnju kćerku.

 

 

akta.ba