Scribus

Scribus je besplatan program za pripremu za štampu. Pomoću ovog programa možete raditi kompletnu pripremu za štampu za kompleksne magazine, knjige, plakate, postere itd. Ne postoji kombinacija teksta i slika koju Scribus ne može sa lakoćom da postigne.

Program je objavljen pod GNU General Public licencom v2, što znači da je u potpunosti besplatan za ličnu i poslovnu upotrebu.

Scribus podržava rad sa većinom poznatih bitmap formata, kao što su: TIFF, JPEG i Adobe Photoshop(PSD). Vektorska grafika je takođe podržana i importovani fajl može biti može biti direktno otvoren za izmene.

Lista podržanih formata je zaista duga, a neki od njih su: Encapsulated PostScript(EPS), SVG, Adobe Illustrator(AI) i Xfig. Profesionalna podešavanja uključuju CMYK paletu boja, i rad sa ICC-om(International Color Consortium).

Program nudi opciju da krajni rezultat eksportujete u PDF visoke rezolucije, koji kasnije možete sa lakoćom odštampati. PDF podrška ukjlučuje: transparenciju, enkripciju, interaktivna PDF polja, anotacije(beleške) i bookmarks(linkovani sadržaj).

Scribus vam nudi opciju da direktno importujete fajlove OpenOffice-a, kao i Microsoft Office-a, PDB (Palm OS) i HTML formate(iako ovde postoje neka ograničenja).

Korisnički intefejs programa je dosta sličan Adobe Illustratoru, pa ako ste veće radili u ovom programu, lako će te se navići na Srcibus. Ako ste početnik u ovoj oblasti, u početku će vam sve biti konfuzno, ali Scribus je toliko moćna alatka, da vredi da odvojite vreme i savladate njegovu upotrebu. Scribus online help će pomoći svakome da reši bilo koju nedoumicu u vezi ovog programa.

Scribus je moćan besplatan alat za pripremu za štampu i slobodno možemo reći da se odlično nosi sa skupim komercijalnim programima iz ove oblasti, kao što su: Adobe PageMaker, PagePlus, QuarkXPress ili Adobe InDesign.

besplatniprogrami.org