Uskoro izgradnja novih 30 km autoceste – Godišnji prihod od cestarine biće 70 mil KM

Direktor JP “Autoceste Federacije BiH” Jasmin Bučo najavio je izgradnju novih 30 kilometara autoceste.

Posljednjom odlukom Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje, za izgradnju autocesta u BiH trebalo bi biti izdvojeno dvostruko više sredstava nego do sada.

“Ono što smo mi dobili kao informaciju od Vlade FBiH, od sada će se iz cestarine za izgradnju autoceste izdvajati 20 feninga, umjesto dosadašnjih 10. U tom slučaju očekujemo dodatni prihod na godišnjem nivou od 70 mil KM”, kazao je Bučo za dnevni list “Faktor”.

“Mi smo se sa postojećom trošarinom od 10 feninga po litru, koja daje prihod od 70 mil KM, zadužili oko 850 mil KM. To znači da se možemo zadužiti još 850 mil KM. Međutim, moramo u obzir uzeti naše kratkoročne obaveze koje nisu do kraja zatvorene. U tom slučaju naš kreditni potencijal bio bi znatno manji. Mi smo predložili Vladi FBiH da se putem kreditnih zaduženja reprogramiraju naše kratkoročne obaveze u iznosu od 173 mil KM. U tom slučaju bi naš kreditni potencijal bio između 800 i 900 mil KM, što će zavisiti od budućih kratkoročnih zaduživanja”, rekao je on.

Po njegovim riječima, taj iznos preračunat u eure je oko 400 mil EUR, a tim sredstvima može se izgraditi dodatnih 30 kilometara autoceste.

“Izgradnja dionica je definirana programom javnih investicija, koje smo mi predložili prije nekoliko mjeseci i koje je Vlada FBiH usvojila. Taj program podrazumijeva da se izgradnja nastavi od Počitelja prema Buni i dalje prema Mostaru Jug. Također, definirano je da se nastavi izgradnja Zeničke zaobilaznice do naselja Nemila. Treća dionica definirana ovim programom je dionica Konjic – Mostar Sjever, odnosno njen dio od Konjica do izlaza iz tunela Prenj”, izjavio je Bučo za “Faktor”.

 

 

dobrevijesti.tv