Uskoro izgradnja irigacionog sistema u Potkozarju vrijednog oko 6 mil KM

Ministar poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić razgovarao je u subotu, 20. februara, u Jablanici kod Gradiške sa predstavnicima opštine Gradiška, Javne ustanove “Vode Srpske” i Udruženja voćara Srpske o mogućnosti izgradnje sisteme za navodnjavanje 2.000 hektara zasada voća u Potkozarju.

On je rekao da je učesnicima sastanka, koji je održan u prostorijama preduzeća “Agroimpeks” u Jablanici kod Gradiške, predstavljeno idejno rješenje za projekat izgradnje vodozahvata na području opštine Gradiška, koji će akumulirati vodu iz planinskih rječica, a iz kojih će voda kanalima biti dovedena do poljoprivrednih parcela i voćnjaka.

Mirjanić je izarazio nadu da će za nekoliko sedmica realizacija ovog projekta, koji će okvirno koštati oko 6 mil KM, biti dogovorena sa Svjetskom bankom.

On je dodao da se u skorije vrijeme očekuje završetak kompletnog idejnog rješenja, ta da će se, ukoliko Svjetska banka prihvati ovaj projekat, pristupiti izradi glavnog projekta izgradnje irigacionog sistema za područje Potkozarja.

Mirjanić je naveo da je Vlada Srpske definisala Program izgradnje irigacionih sistema u Srpskoj, koji se realizuje posredstvom projekta Svjetske banke, te da su do sada realizovani projekti izgradnje vodozahvata za navodnjavanje 620 hektara poljoprivrednog zemljišta na području Bijeljine i 200 hektara na području Pelagićeva.

“U toku je realizacija projekata izgradnje irigacionih sistema u Bratuncu i Ljubinju koji će biti završeni u toku ove godine, a biće pokrenuta i realizacija projekata izgradnje vodozahvata za navodnjavanje na još nekoliko područja u Srpskoj od kojih su najznačajniji izgradnja vodozahvata i sistema za navodnjavanja na području Trebinja i Potkozarja”, naveo je Mirjanić.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da je ovaj projekat veoma značajan za voćare u Potkozarju, te da su voćari saglasni da i finansijski podrže realizaciju projekta izgradnje vodozahvata i sistema za navodnjavanje, učešćem od oko milion maraka, koliko bi bilo planirano i učešće opštine Gradiška.

On je istakao da bi najbolje bilo da nakon izgradnje sistema za navodnjavanje njime upravlja Agencija za vode Republike Srpske, a da poljoprivrednici plaćaju naknadu za korištenje vode.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović rekao ja da će opština pružiti svu logističku i potrebnu finansijsku podršku u izradi i realizaciji ovog projekta, imajući u vidu da su navodnjavanje i izgradnja protivgradnih mreža osnovni uslovi za održivu i konkurentnu proizvodnju voća, te da je upravo opština Gradiška najveći proizvođač voća u BiH.

 

 

dobrevijesti.tv