Ključeve automobila zamijenit će mobiteli

Volvo je najavio da će već od 2017. godine kupcima nuditi automobile bez ključa – u vozilo će se ulaziti uz pomoć pametnih telefona, a oni će služiti i za pokretanje motora vozila.

Pritisak na gumb ključa kojim se otvaraju vrata automobila ili guranje ključa u bravu prije pokretanja motora vozila uskoro ćepostati prošlost.

Tako barem tvrde inženjeri iz švedskog automobilskog giganta Volva koji su na službenim stranicama predstavili vozilo koje sve naredbe prima uz pomoć aplikacije na pametnom telefonu, piše Večernji list.

Volvo je najavio da će već od 2017. godine kupcima nuditi automobile bez ključa – u vozilo će se ulaziti uz pomoć pametnih telefona, a oni će služiti i za pokretanje motora vozila. Najavljene novitete slijedit će, izgleda, i drugi proizvođači automobila koji su također najavili slične usluge. Volvo pametni telefon kojim se upravlja vozilom naziva “digitalnim ključem”, a zapravo je riječ o aplikaciji s pomoću koje će vlasnici “komunicirati” sa svojim vozilom, a veza se ostvaruje preko Bluetootha.

Digitalni ključ vlasnici vozila moći će podijeliti putem pametnog telefona i s članovima obitelji.

 

 

poslovni.hr