Isplata dodatnih poticaja za poljoprivrednike

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da će u narednih nekoliko dana biti isplaćeno još pet do deset milona KM podsticaja poljoprivrednicima.

On je podsjetio da je prije par dana isplaćeno 5,5 miliona zaostalih podsticaja za poljoprivredu u 2015. godini.

Mirjanić je naveo da je planirano da ostatak duga za podsticaje poljoprivrednicima, ili veći dio tog iznosa, bude isplaćen do polovine aprila, te da će se sve isplate vršiti na osnovu priliva novca i likvidnosti Budžeta Srpske.

Na pitanje novinara da li je tačno da je zbog nedostatka novca za podsticaje podnio ostavku na funkciju ministra, Mirjanić je rekao da je “to čuo iz medija”.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao ja da je voćarima prije dva dana isplaćeno oko 400.000 KM za sufinsiranje izgradnje protivgradnih mreža i nabavku boks paleta, te da je taj novac došao u pravi čas, s obzirom na to da voćari intenzivno rade u svojim zasadima da im je novac potreban za dalja ulaganja u proizvodnju.

On je dodao da voćari do kraja marta ili početka aprila očekuju i isplatu premija za proizvedeno i prodato voće i da imaju razumijevanja za kašnjenja u isplati tih premija, jer je riječ o mnogo većem iznosu u odnosu na podršku kapitalnim ulaganjima u voćarstvu.

 

 

Fena