Film Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu” osvojio nagradu na Berlinaleu

Film Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu” dobitnik je nagrade FIPRESCI 66. internacionalnog filmskog festivala u Berlinu. Nagrada je reditelju Tanoviću uručena na ceremoniji dodjele nagrada nezavisnih žirija, saopćeno je iz Centra za savremenu umjetnost u Sarajevu.

FIPRESCI nagradu dodjeljuje Federcija internacionalnih filmskih kritičara, a ove godine žiri za selekciju filmova Takmičarskog programa su sačinjavali: José Romero, Mohammed Rouda i Clarence Tsui.

Film su producirale sarajevska produkcijska kuća SCCA/pro.ba i Margo Cinema iz Pariza.

Uloge u filmu su ostvarili: Snežana Vidović, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Edin Avdagić i legenda francuskog glumišta Jacques Weber.

Film Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu” doživio je svjetsku premijeru u ponedjeljak u okviru Takmičarskog programa Berlinalea i u utrci je za glavne festivalske nagrade koje će biti dodijeljene večeras.

Film “Smrt u Sarajevu” nastao je u produkciji Margo Cinema i SCCA/pro.ba u koprodukciji s France 3 Cinema. Film su podržali Canal+, France Televisions i Fondacija za kinematografiju Sarajevo, te Audi BiH, saopćeno je iz Cntra za savremenu umjetnost.