Bilo kuda, krumpiri svuda

Krumpir, kao jedna od osnovnih prehrambenih namirnica, za koji postoji izreka kako se može pripremati na 1001 način, uzgojem se razgranao u velik broj raznovrsnih, međusobno različitih sorti, od kojih ćemo barem nekolicinu onih zanimljivih spomenuti u nastavku.

I dok su kod nas popularne Adora, Mona Lisa, Jaerla, Carrera i Cleopatra, u svijetu se koristi puno veći broj sorti, od kojih su neke uistinu neobične.

 1. Yukon Gold

Riječ je o okruglim krumpirima koje odlikuje hrapava koža žuto-bijele boje i svjetložuto meso. Može ih se kuhati i peći, a odlični su i za pomfrit. Iznimno su sočni, blago slatkasti i mekani.

krompri 1

 1. Inca Gold

Baš kao i Yukon Gold, i ova je sorta okruglog oblika i žute unutrašnjosti. Karakterizira ih okus s daškom zemlje i lješnjaka, a zbog svoje čvrstoće odlični su za prženje, pečenje, salate i složence. Ipak, zbog tvrdoće nisu pogodni za juhe i gulaše.

krompri 2

 1. Idaho Russet

Ovu sortu odlikuje koža riđe boje i bijelo meso. Štoviše, kad pomislimo na krumpire, onda nam vjerojatno na pamet padne oblik kakav ima Idaho Russet. Zbog mekoće pogodni su za pripremu pirea, no ne i salata, budući su podložni mrvljenju.

krompri 3
 1. Carola

Ova sorta odlikuje se žutom kožom i iznimno žutim mesom, ali i tipičnim okusom krumpira, bez neuobičajenih nijansi. Dosta su čvrsti pa su stoga pogodni za roštiljanje, prženje, složence i salate.

Carola (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)
 1. Rose Gold

Riječ je o krumpirima ružičaste boje kože i žutog mesa. Krasi ih blag, zemljani okus, a istovremeno su i sočni i čvrsti, pa su kao takvi idealni za raznovrsne oblike pripreme, počevši od pečenja, preko kuhanja, pa sve do salata. Međutim, zbog spomenute čvrstoće nisu pogodni za pire.

krompri 5
 1. Katahdin

Sorta Katahdin idealna je za pomfrit, a krasi ju glatka koža i žućkasto meso. Ipak, ne preporučuje ih se za pripremu salata.

krompri 6
 1. Purple Viking

Iako su veličinom mali, krumpiri sorte Purple Viking iznimno su sočni i podatni za gotovo sve oblike pripreme, izuzev u obliku salata. Karakterizira ih tamnoljubičasta boja kože i bijelo meso.

krompri 7
 1. Fingerling

Baš kao što im i naziv kaže, riječ je o krumpirima dužine od 5 do 8 cm koji podsjećaju na prste. Imaju tamnožutu kožu i svjetložuto meso, a odlikuje ih blag okus, čvrstoća i postojanost. Odlični su za kuhanje, pečenje i salate, no ne i za juhe.

krompri 8

 1. Red Bliss

Ovu neobičnu sortu krumpira karakterizira glatka koža svjetocrvene boje i bijelo meso. Okusom su pomalo gorki, no to ih ne sprječava da budu odličan dodatak juhama, varvima i pečenju.

krompri 10

 1. Rose Finn Apple

Iako izgledom više podsjećaju na mrkvu nego na krumpir, ne dajte da vas izgled zavara budući da su odlični kako za kuhanje, tako i za prženje. Odlikuju se hrapavom kožom roze boje, ali i iznimno žutom unutrašnjošću.

krompri 11

 1. Russian Banana

Baš kao Rose Finn Apple, i Russian Banana spada u duguljaste sorte krumpira, a karakterizira ga blijedožuta koža i meso intenzivne žute boje. Budući da spada u kategoriju čvrstih sorti, odlična je za pomfrit, pečenje i salate.

krompri 12

 1. Red Thumb

Iako slična sorti Fingerling, ova sorta od nje se razlikuje po koži svjetlocrvene boje i ružičastom mesu. Odlična je i za kuhanje i za pečenje pa ju kuhari iznimno cijene.

krompri 13

 1. Adirondack Blue

Uistinu se može reći da sa sortom Adirondack Blue zalazimo u područje čudnog, budući da navedenu odlikuje ljubičasta koža i svjetloljubičasto meso. Ukoliko od ove sorte pripremate pire, ljubičasta boja krumpira transformirat će se u plavu, dok će tijekom prženja poprimiti tamnoljubičastu nijansu. Bogatog su okusa koji podsjeća na zemlju i lješnjake, a može ih se peći, kuhati, pržiti te koristiti u složencima i salatama, no ne i u juhama.

krompri 14

 1. Adirondack Red

Ovaj tip krumpira karakterizira crvena koža i ružičasto do crveno meso koje u presjeku ponekad ima uzorak u obliku zvijezde. Iako crvena boja njihovog mesa blijedi s kuhanjem, to nije slučaj tijekom pečenja kada poprimaju donekle ljubičastu boju. Imaju donekle slatkast okus, a krase ih punoća i sočnost.

krompri 15

 1. Purple Peruvian

Riječ je o iznimno čudnovatoj sorti, intenzivne ljubičaste boje kože i mesa, koje može biti ili potpuno ljubičasto ili pak prošarano bijelim i ljubičastim mrljama. Kako Purple Peruvian spada u tip krumpira siromašan tekućinom, odličan je za prženje i pečenje, no to ne znači da nije pogodan i za druge oblike pripreme, poput kuhanja.

krompri 16

 1. Purple Majesty

Neobičan je krumpir čija je koža tamnoljubičasta, baš kao i meso, koje je ipak nešto svjetlije nijanse. Štoviše, za razliku od drugih sorti, Purple Majesty kuhanjem ne gubi svoju ljubičastu boju, a smatraju ga i odličnim antioksidansom. Odličan je i pečen i kuhan, ali i kao sastojak juha i salata.

krompri 17