Adnan Ćatić peti put svjetski prvak!

Njemački bokser bh. porijekla Adnan Ćatić uspio je da peti put osvoji naslov WBA prvaka u supersrednjoj kategoriji. On je večeras bio bolji od bivšeg šampion, Rusa Fedor Chudinov, odlukom sudija.

Tridesetsedmogodišnji Ćatić je odmjerio snage sa dvadesetoosmogodišnjim Chudinovim u Oberhausenu. Očekivano, teška borba, jedan težak meč, portiv do večeras neporaženog prvaka po WBA verziji. Ćatić je uspio da se revanšira Rusu koji ga je prvi put pobijedio odlukom sudija u maju 2015. godine.

Ovaj put su sudije odlučile na stranu našeg borca. Nekoliko razmjena udaraca na samom početku. Ćatić je napravio seriju čistih udaraca, no i Rus je znao da uzvrati. Već u prvoj rundi najavio se spektakularan meč.  Agresivno je ušao Ćatić i u drugu rundu.

Ponovo dobre serije udaraca sa obje strane, ali čini nam se da je ipak Adnan bio malkice bolji u ovom dijelu borbe. U trećoj rundi nastavljena je agresivna borba, dosta udaraca koji su bili direktni. Nakon tri runde, poprilično izjednačena i aktivna borba. Puno razmjena udaraca, dosta neizvjesnosti.  Chudinov mnogo bolji u četvrtoj rundi.

Od samog starta je nametnuo svoj ritam, koristio brže kretnje kako bi pogađao Sturma, koji nije imao pravi odgovor u ovom dijelu meča. Žestoka razmjena na kraju runde, ali definitivno ova runda za Chudinova, koji je Sturma pogađao lijevim direktom. Felix je tek u završnisi imao ozbiljnji krošej. Chudinov ponovo dosta bolje pogađa. Maksimalno koristi mladost, brzinu, zadaje dobre udarce Sturmu, mada je i Ćatić imao nekoliko dobrih krošeja i direkta.

Rus opet aktivniji. Iako je Ćatić uspio nekoliko puta da pogodi Chudinova, Rus za nijansu bolji i ponovo je lijevi direkt radio dosta posla. Pad ritma totalni u sedmoj rundi. Chudinov je opet bio aktivniji, pogodio je nekoliko puta Sturma, koji je tek u završetku runde dobro pogodio krošejom protivnika. U osmoj rundi također Rus bolji. Odlična fizička priprema i činjenica da je mlađi donosila mu je poene.

Sturm je s vremena na vrijeme uspijevao da pogodi, ali bez veće opasnosti po Fedora. Rus je bio aktivniji i u devetoj rundi. Sturm je imao dobru seriju, kojom je uspio da dobro pogodi Chudinova, ali nedovoljno za nešto više u ovoj rundi.

Nastavilo se u istom ritmu, dosta udaraca, ali jednostavno bilo je jasno da će Chudinovu pripasti pobjeda. Pokušavao je Sturm da nekom razmjenom dođe do udarca, koji bi odlučio borbu, ali Chudinov mu to nije dopustio i dobrom defanzivom većinu udaraca osjeti samo na rukavicama.  Sudije su na kraju odlučile: Ćatić je bio bolji!

 

sportsport.ba