Položen kamen temeljac za Sjeverno krilo UKC RS

U Banjaluci je jučer položen kamen-temeljac za izgradnju novog objekta Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Kamen-temeljac položili su ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Mirko Stanetić i direktor austrijske kompanije “Vamed” Gerhard Rajter.

Projekat rekonstrukcije i opremanja Centralnog medicinskog bloka i izgradnje novog Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra Srpske vrijedan je oko 84 miliona evra bez PDV–a, a trebalo bi da bude završen sredinom 2018. godine.

U novom objektu Sjevernog krila, površine 17.000 metara kvadratnih, biće smještene operacione sale, centralna jedinica za sterilizaciju, Centar za urgentnu medicinu i Patologija, dok će rekonstrukcija Centralnog medicinskog bloka obuhvatati površinu od 41.000 metara kvadratnih.

Bogdanić je izrazio očekivanje da se ugovorni rok za završetak radova, polovina 2018. godine neće produžavati, kao i da će svi učesnici u realizaciji učiniti sve da bude skraćen.

“Prema informacijama izvođača radova, dva sprata bi trebalo da budu završena do kraja ove godine, da bi se peti i šesti sprat Centralnog medicinskog bloka mogli osloboditi za rekonstrukciju”, rekao je Bogdanić.

On je dodao da će nakon završetka radova sve klinike Univerzitetskog kliničkog centra biti na jednom mjestu.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić rekla je da je ovaj objekat neophodan i Republici Srpskoj, ali i Banjaluci i izrazila očekivanje da će izvođači ispoštovati dinamiku radova.

“Posebno mi je zadovoljstvo što sam kao ministar dio ovog projekta, jer je to veliki poduhvat, kako za menadžment Centra, tako i za resorno ministarstvo i nadam se da ćemo u dogledno vrijeme imati bolnicu koja neće zaostajati za sličnim centrima u regionu i evropskim zemljama”, rekla je Golićeva.

Ona je izrazila nadu da će završetkom ovog projekta biti poboljšan kvalitet zdravstvenih usluga i da će mladi kadar imati priliku da se usavršava u centrima širom Evrope, kako bi građani dobili uslugu koju zaslužuju.

Direktor UKC-a Mirko Stanetić istakao je da je ovo vrlo hrabar poduhvat institucija vlasti i izvođača radova i da do sada nije bilo nikakvih razloga za produženje ugovornog roka za završetak radova do 2018. godine.

“Ne želimo da rekonstrukcija kliničkog centra stane na izgradnji Sjevernog i Južnog krila i rekonstrukciji Centralnog medicinskog bloka, jer imamo i rekonstrukciju objekta Ginekologije, Pedijatrije i Infektivne klinike”, rekao je Stanetić.

On je dodao da bi u avgustu pojedine organizacione jedinice Centra trebalo da sa viših spratova Centralnog medicinskog bloka pređu na one koji se sada rekonstruišu, kako bi se omogućila rekonstrukcija prema vrhu objekta.

Direktor kompanije “Vamed” Gerhard Rajter izrazio je uvjerenje da će do 2018. godine ovaj objekat biti u punoj funkciji.

“Mislim da smo već mnogo postigli, ali je pred nama još mnogo”, rekao je Rajter.

Nakon polaganja kamen-temeljca, zvanice su prisustvovale i demonstraciji pokazne sobe za smještaj pacijenata u Centralnom medicinskom bloku.

 

 

 

akta.ba