Referendum Evropske unije: David Cameron se bori za Britaniju na samitu

David Cameron kazao je kako se borio za Britaniju na samitu Evropske unije u Briselu.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kazao je da je prilično uvjeren da evropski čelnici mogu postići sporazum sa Britanijom o njenom budućem članstvu u Evropskoj uniji, prenosi BBC.

Cilj Camerona je da vrati reformski paket koji će predstaviti britanskom narodu u referendumu u junu.

Međutim, on se suočava sa otporom prema ključnim zahtjevima koji pružaju neki čelnici Evropske unije.

-Imamo važan posao da završimo danas i sutra, bit će teško, kazao je Cameron.

-Borit ću se za Britaniju. Ukoliko možemo postići dobar sporazum, prihvatit ću taj sporazum. Ne želim prihvatiti sporazum koji nema ono što mi zahtijevamo. Mislim da je puno važnije da se ovo dobro uradi, nego da se radi u nekoj žurbi. Uz dobru volju i naporan rad možemo postići bolji sporazum za Britaniju, dodao je Cameron.

Primjeri konačnog nacrta britanskih prijedloga ukazuju na to da Cameron još nije uvjerio čelnike Evropske unije da pristanu na izmjene sporazuma kako bi učvrstio svoje reforme.

Ključne stavke britanskog sporazuma:

-Dozvoliti Velikoj Britaniji da se udalji od osnivačke ambicije Evropske unije da stvori “sve bližu uniju” naroda Evrope i davanje većih ovlasti nacionalnim parlamentima za blokiranje zakonodavstva EU. Restrikcije protiv drugih državljanje Evropske unije koji primaju radne benefite u Britaniji na period od četiri godine. Izmjena pravila o povlasticama djece koje se odnosi na troškove življenja u zemljama u kojima dijete živi. Eksplicitno priznanje da euro nije jedina valuta Evropske unije, kao i garantovanje da zemlje izvan eurozone nisu u nepovoljnom položaju ili da se moraju pridružiti programima pomoći unutar eurozone. Cilj za smanjenje tereta pretjerane regulacije i proširenja jedinstvenog tržišta.

Visoki dužnosnici Evropske unije razgovarali su o mogućnostima ovog sporazuma, ali i priznali da još postoje poteškoće koje treba riješiti.

 

 

akta.ba