Udruženje kreArtivci iz Sarajeva pravi unikatne radove

Ukoliko znate plesti, vesti, ide vam od ruke slikanje, bilo koji ručni rad, onda je Udruženje kreArtivci pravo mjesto za vas.

Udruženje je, prema riječima Lejle Popare iz Sarajeva, na čiju je inicijativu sve i krenulo, osnovano s ciljem da nezaposlene žene, žene koje rade, ali imaju niska primanja, ali i one koje rade i pristojno zarađuju, ali nemaju mjesto gdje da realiziju svoj ručni rad, napokon dobiju mjesto i priliku da pokažu šta umiju.

“Neko radi savršene vezove, pravi odličan nakit, ukrašava i pravi kutije za nakit, za slatkiše, pravi tacne, stvara slike, sve to želimo da ujedinimo, da stavimo na jedno mjesto, odnosno želimo da kroz dizajn i rukotvorine, edukaciju i obuku, omogućimo i pomognemo ženama da se uključe u zajednicu kroz kreativni rad i lični angažman”, kazala je Lejla, dodajući, kako između ostalih, jedna njihova članica veze naušnice zlatovezom, što je jako rijetko danas.

Prema njenim riječima, želja im je da osnaže i ohrabre žene putem edukacije, kao i razvijanje njihovih vlastitih potencijala i vještina, kako bi podigli svijest o vrijednosti sebe, ali i svijest o važnosti zajedničkog rada.

“Nažalost, danas je vrijeme takvo da se sve više udaljavamo i da se sve više gube prave vrijednosti. Stoga smo odlučili da se borimo protiv stereotipa koji nam se nameću i zato želimo da u sklopu Udruženja organizujemo jednom do dva puta mjesečno večeri čitanja knjige, večeri poezije, da organizujemo edukacije, škole, radionice…”, istakla je Lejla,

Ona se bavi slikanjem, kako na drvetu, platnu tako i na svili, koje je jako neobično za naše podneblje.

“Za slikanje na svili sam prošla i edukacije, ali jednostavno tu ima i talenta, strpljenja koje mi pomaže da napravim sliku po želji. S druge strane, svaka moja slika na svili nakon završetka može poslužiti i kao šal, boje se ne preljevaju, neće se nigdje stisnuti i svaka ta slika može se nositi kao šal oko vrata, ukoliko to ne možete onda to za mene nije slika na svili”, istakla je Lejla.

Također, kako bi iskoristila svoje slikarsko umijeće, Lejla je svom unučetu oslikala i tene njegovim omiljenim junakom iz crtića, a to je Noddy.

Udruženje se zvanično tek registruje ovih dana, a prema Lejlinim riječima, već imaju 50 žena koje se povremeno sastaju, pokazuju jedna drugoj šta su uradile, dobijaju ideje šta bi mogle zajedno da urade i naprave, a naredni dani biće iskorišteni za pronalazak prostora kako bi Udruženje profunkcionisalo i prodisalo punim plućima.

Tako, osim osnaživanja žena putem razvijanja njihovih vlastitih potencijala i talenata, kroz aktivnosti Udruženja članice mogu dobiti i mogućnost poslovnog angažmana i zarade, kao i priliku da iskoriste svoje vještine u proizvodne svrhe i na taj način doprinesu svom ekonomskom, ali i psiho-socijalnom jačanju, te da kreiraju bolju budućnost za sebe i svoje porodice.

Kao i većina ljudi, ali i firmi danas, kreArtivci imaju svoju stranicu na Facebooku, na Instagramu, idu i na e-bay, ali i uz pomoć ličnih kontakata pokušat će osim na tržište BiH da svoje proizvode plasiraju i na tržišta EU, odnosno u države u kojima ima dosta bh. dijaspore.

“Pokušavamo nešto promijeniti mijenjajući sebe, svoju porodicu i dalje ljude oko sebe. Želimo da ljudi shvate svoj potencijal, da prihvate svoj talent i da ga iskoriste i usmjere na pravi način. Da im rad u Udruženju bude odmor od svakodnevnih briga, smijeh, zabava, ugodno druženje”, poručila je na kraju Lejla.

 

 

dobrevijesti.tv