Općina koja razbija predrasude

U metaloprerađivačkom sektoru radi oko 2.200 radnika, a samo u Igmanu njih oko 1.200. Tu je i firma Graewe Tadiv, čiji je vlasnik Nijemac u kojoj je zaposleno oko 220 radnika a proizvode razne vrste vijaka, kazao je Dizdarević.

Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, pojedine općine nastoje razvojem izvozno orijentisane proizvodnje premostiti privredne probleme. Općina Konjic je jedna od takvih općina i u njoj egzistira oko 430 preduzeća u kojima je zaposleno 4.600 radnika. Iako je nezaposlenost u ovom gradu velika jer je na birou oko 4.000 građana, direktor Razvojne agencije Prvi korak iz Konjica Derviš Dizdarević kaže da prostora za napredak ima mnogo.

Dizdarević kaže da u Konjicu postoje dvije industrijske zone, a planu je još nekoliko poslovnih zona.

– U metaloprerađivačkom sektoru radi oko 2.200 radnika, a samo u Igmanu njih oko 1.200. Tu je i firma Graewe Tadiv, čiji je vlasnik Nijemac u kojoj je zaposleno oko 220 radnika a proizvode razne vrste vijaka. Preduzeće Valjčići d.d. trenutno je u vlasništvu Amerikanaca i proizvodi razne valjčiće za ležajeve i izvoze ih na strana tržišta – naveo je Dizdarević.

Spomenuo je i kompaniju Sur-Tec Eurosjaj koja je u snažnoj ekspanziji posljednje dvije godine i u njoj je trenutno zaposleno oko 260 radnika, a bavi se površinskom zaštitom metala i proizvodnjom hemijskih preparata za zaštitu metala.

Govoreći o problemima, Dizdarević kaže da, s obzirom na izvoznu orijentaciju firmi, tamošnja privreda traži niže poreze i doprinose, te povećanje stimulacija za izvoz kako bi se naša preduzeća lakše nosila na svjetskom tržištu sa inostranom konkurencijom.

U Konjic je stigla ograničena pomoć kantonalnih i federalnih vlasti, navodi on. Dodaje i da kompanije traže specijaliziranu radnu snagu, i zbog nedostatka iste, provode se programi prekvalifikacije radnika u kojima učestvuje i agencija Prvi korak.

Iako Hercegovačko-neretvanski kanton prati reputacija “trgovačkog kantona”, zbog velikog  broja uvozno orijentiranih trgovačkih firmi, Konjic je sušta suprotnost od toga.

Derviš Dizdarević kaže da se ova općina orijentirana na proizvodnju i izvoz.

– Konjic se sigurno nalazi među prve tri ili četiri općine u Federaciji BiH po industrijskoj proizvodnji. Nakon Tešnja, Goražda, Konjic je vjerovatno treći u FBiH, a svakako smo lideri u HNK – rekao je Derviš Dizdarević.

 

 

dobrevijesti.tv