Najbolji svjetski skakači u vodu ponovo u Mostaru!

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo i ove godine dolazi u Bosnu i Hercegovinu.

Najbolji svjetski skakači u vodu će 24. septembra na Starom mostu ponovo izvoditi nevjerovatne skokove kojima su prošlog ljeta oduševili gledaoce u BiH. No, ove godine očekuje nas i jedno posebno iznenađenje: u Mostar stižu i najbolje svjetske skakačice, koje će demonstrirati da nimalo ne zaostaju za svojim muškim kolegama.

Nakon spektakularnog takmičenja prošle godine, Mostar i Stari most i ove su se godine našli na kalendaru najprestižnijeg svjetskog takmičenja u visinskim skokovima u vodu: Red Bull Cliff Diving  Svjetskog prvenstva 2016.

Elitni svjetski skakači će na Starom mostu ponovo demonstrirati svoju zadivljujuću vještinu, skačući sa visine od 27 metara. No ove će se godine održati i takmičenje u ženskoj konkurenciji. Najbolje svjetske skakačice će svoje akrobacije izvoditi sa 20 metara visine.

Među takmičarima će biti i neprikosnoveni petostruki prvak Gary Hunt (UK), zatim miljenik domaće publike – legendarni Orlando Duque (Kolumbija), te prošlogodišnji pobjednik Starog mosta – mladi Jonathan Paredes (Meksiko). Od takmičarki mogu se izdvojiti dvostruka prvakinja Rachelle Simpson (SAD), Njemica Anna Bader i sjajna veteranka Ginger Leigh Huber (SAD).

Legendarna mostarska lasta, Emir Balić, o ponovnom dolasku Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Mostar kaže: „To mnogo znači, ne samo za Mostar nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, da ne pominjem koliko će ljudi u svijetu gledati te skokove. Stari most je jedna od najljepših skakaonica u svijetu. Mislim da će to najvjerovatnije biti događaj broj jedan u 2016. godini za Mostar, a i za BiH.”

Mostar je sedma od devet stanica prvenstva, a dobra vijest jeste da je takmičenje na Starom mostu određeno za drugu polovinu septembra, tako da će se izbjeći nesnosne vrućine kakve su vladale prošlog augusta za vrijeme takmičenja u našoj zemlji.  Ovo prvenstvo, osmo po redu, najveće je do sada: imat će devet takmičenja za muškarce, sedam za žene, i dvije potpuno nove lokacije (Japan i Ujedinjeni Arapski Emirati).

Počeće 4. juna u SAD-u, potom ide u Dansku, Portugal, Francusku, Italiju, Wales, da bi u BiH stiglo u septembru. Nakon Mostara, slijedi završnica u Japanu i Dubaiju (UAE).

Ispod pogledajte kalendar Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2016:

4. jun Teksas, SAD (žene|muškarci)

18. jun Kopenhagen, DEN (muškarci)

9. jul S. Miguel, Azori, POR (žene|muškarci)

23. jul La Rochelle, FRA (muškarci)

28. august Polignano a Mare, ITA (žene|muškarci)

11. septembar Pembrokeshire, Wales, UK (žene|muškarci)

24. septembar Mostar, Bosna i Hercegovina (žene|muškarci)

16. oktobar Shirahama, Japan (žene|muškarci)

28. oktobar Dubai, UAE (žene|muškarci)

 

sportsport.ba