gImageReader

gImageReader je besplatan program za prepoznavanje teksta sa slike, iz PDF-a ili prepoznavanje teksta sa skeniranog dokumenta.


Posjeduje jednostavno korisničko sučelje, koji je sačinjen od opcija za učitavanje dokumenta, njegovo uređivanje (kontrast, osvjetljenje, zoom, rotacija itd.) I editovanje.

Prilikom uvoza skeniranih zapisa, program podržava više formata, među kojima su: .jpeg, .png, .tif, .pdf, .gif, .dds, .mng, .ppm itd.

Nakon učitavanja dokumenta, da bi program prepoznao određeni tekst, prvo je potrebno da jednostavnim povlačenjem miša odabrati dio s kojeg želite to učini. Zatim, da odaberete Recognize selection kako bi proces prepoznavanja teksta započeo.

Po završetku, program će vam rezultat prikazati u desnom panelu programa. Odakle možete izravno izvršimo eventualne ažuriranja. Dalje, uskladišten teskt možete snimiti u .txt formatu.

Točnost prepoznavanje teskta moguće je povećati dodavanjem različitih jezičnih paketa. Sve dostupne jezične pakete možete pronaći ovdje. Nakon skidanje paketa i njegovog raspakiravanja, potrebno je kopirati sadržaj (.traineddata fajl) u mapu do kojeg dolazite na sljedeći način:

Start → All Programs → gImageReader → Tesseract language definitions

gImageReader svoj posao, prepoznavanje teskta sa skeniranih dokumenata i slika, obavlja vrlo dobro. Svim korisnicima koji imaju potrebu za softverom ove vrste preporučujemo da ga isprobaju.