Ambasada Slovenije u Cazinu traži nove poslovne prilike za slovenske firme

Općinu Cazin jučer su posjetili ambasador Republike Slovenije u BiH NJ.E.

Iztok Grmek i savjetnik za ekonomska pitanja u Ambasadi Slovenije Gregor Presker. Teme razgovora s načelnikom općine Cazin Nerminom Ogreševićem odnosile su se na razvojnu pomoć i ekonomska pitanja, a ova posjeta dio je aktivne saradnje između Općine Cazin i slovenske ambasade koja se uspješno odvija već duži period.

“Mi razvijamo ove kontakte sa Cazinom, načelnikom Ogreševićem i njegovim timom, naročito zbog toga što je ambicija slovenske ambasade da istraži sve dodatne mogućnosti produbljivanja saradnje cijelog USK i vašeg grada sa Republikom Slovenijom jer smo jedni drugima najbliži. Mi tražimo konkretne oblike poslovne saradnje, a u općini Cazin su to već započeti projekti vezani za ekološku zaštitu životne sredine, a tražimo i nove poslovne prilike za slovenske firme”, kazao je ambasador Republike Slovenije u našoj zemlji Iztok Grmek.

U okviru dobre dosadašnje saradnje, na koju su se osvrnuli slovenski ambasador i općinski načelnik, prije nekoliko mjeseci realiziran je projekat Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije i Općine Cazin iz kojeg je za cazinsko JKP „Čistoća“ obezbijeđeno novo višenamjensko vozilo za prikupljanje i odvožnju komunalnog otpada.

“Mi možemo s pravom reći da imamo zaista dobru saradanju sa ambasadorom Republike Slovenije i uopće kada su u pitanju programi slovenačke vlade od kojih smo mi neke već realizovali. Imamo sada evo privredne projekte koji su spremni za realizaciju od kojih neke očekujemo završiti u 2016., a neke u 2017. godini”, naglasio je načelnik Ogrešević, saopšteno je na sajtu Opštine.

Kako je istaknuto, istraživanje novih mogućnosti za saradnju dvosmjerna je aktivnost čiji rezultati s obzirom na geografsku i historijsku povezanost ovog kraja BiH i Slovenije, ne bi trebali izostati.

 

 

akta.ba