Za proizvode od magarećeg mlijeka imaju porudžbine iz cijele Evrope

Kada je familija Jusupović iz Zavidovića prije nepune četiri godine došla na ideju da pokrene farmu magaraca „Mali farmer“, nisu ni pomislili da će napraviti pravi biznis. Ulažu mnogo rada, ali i ljubavi.

Od atrakcije za djecu, koja su dolazila da vide magarce ili jašu konja, mala farma u Petkovićima danas je poznata po magarećem mlijeku i proizvodima od njega. Na 11,5 dunuma nalaze se dva objekta i nadstrešnica za posjetioce.

Alenova majka Sakiba danas i sama ne vjeruje u uspjeh koji su postigli za relativno kratko vrijeme.

– Nismo imali velika očekivanja, a trenutno imamo 15 magaraca, od čega 6 magarica treba da se oždrijebi. Sada se muzu četiri magarice. Mehanizacije uopće nemamo. Sve radimo ručno i bez pomoći – ističe Sakiba Jusupović, koja zajedno s mužem Bajrom i mlađim sinom Adnanom obavlja poslove na farmi.

Alen kaže kako je ponosan na sve što su postigli. Budućnost vidi u brojnim proizvodima od magarećeg mlijeka. Trenutno su u ponudi kreme, sapuni, balzami za usne, a uskoro i deo-stik.

– Tržište za domaće proizvode danas nije teško pronaći. Imamo porudžbine iz cijele Evrope. Kupci su se uvjerili u ljekovitost magarećeg mlijeka, a sada nam je prioritet napraviti još jedan objekt za smještaj životinja. Budućnost je u domaćoj i što prirodnijoj proizvodnji i uzgoju životinja – kaže Alen Jusupović.

Na proljeće će urediti prostor za posjetioce kako bi se na prekrasnom imanju samo tri kilometra od centra Zavidovića gosti odmorili, rekreirali, ali i pojeli nešto iz domaće kuhinje.

 

 

dobrevijesti.tv