Raketa koja će nas vratiti na Mjesec i odvesti na Mars

Nakon što je NASA prije nekoliko dana objavila kako će njena divovska raketa Space Launch System (SLS) na svoj prvi let krenuti u rujnu 2018. godine, noseći sa sobom trinaest minijaturnih satelita, zvanih CubeSats, namijenjenih istraživanju različitih aspekata života u svemiru, ali i naslaga leda na Mjesecu, odmah je došlo do porasta zanimanja za novi raketni sustav koji bi trebao vratiti ljude na Mjesec, a potom ih odvesti i na Mars.

Kako bi što bolje predstavila SLS, NASA je prošli tjedna objavila osam grafikona koji prikazuju mogućnosti navedenog sustava, ali i sljedeće korake u njegovom testiranju i razvoju. Podsjetimo, riječ je o raketi višoj nego što je Kip slobode, koja je u stanju ponijeti preko dva puta više tereta u odnosu na Space Shuttle.

raketa

Gotovo četrdeset godina od završetka programa Apollo, novi raketni sustav omogućit će povratak ljudi u duboki svemir, van granica niske Zemljine orbite, koja se proteže na visinama od 159 km do 1.930 km, gdje je bila granica doleta, kako američkih Space Shuttlea, tako i ruskih Soyuza. Iako će prvi let SLS-a, planiran za 2018. godinu, biti bez posade, uskoro potom će uslijediti letovi s posadom, u svemirskoj letjelici Orion, gdje se kao prve potencijalne misije razmatraju let oko Mjeseca, ali i istraživačka misija na minijaturnom asteroidu dopremljenom u Mjesečevu orbitu. (FOTO: NASA/ Marshall Space Flight Centre)

raketa1
Uz izuzetak programa Apollo, svi svemirski letovi s ljudskom posadom završavali su u niskoj Zemljinoj orbiti, uz napomenu kako je i Apollo otišao na umnogome manju udaljenost od one na koju bi nas trebao odvesti SLS. Podsjetimo, astronauti su najdalje otišli tijekom misije Apolla 13, udaljivši se na 400.726 km, a što će 70-tonski SLS zasigurno debelo premašiti. (FOTO: NASA/ Marshall Space Flight Centre)

raketa2
Usporedbom s njegovim prethodnicima izlazi na vidjelo kako je SLS pravi div, gdje ga jedino raketa Saturn V, koja je odvela ljude na Mjesec, premašuje po visini, no ne i po snazi. Naime, planirano je kako će prva inačica SLS-a imati 8% više potiska u odnosu na Space Shuttle, odnosno 12% više u usporedbi sa Saturnom V. (FOTO: NASA/ Marshall Space Flight Centre)

raketa4
Glavni izvor snage SLS-a proizlazi iz njenih raketnih potisnika smještenih na bočnima stranama rakete. Svaki od dva navedena potisnika sastoji se od petostupanjskog raketnog motora pogonjenog krutim gorivom, sposobnog proizvesti više od 1.600 tona potiska. (FOTO: NASA/ Marshall Space Flight Centre)

raketa5
Osnovni dio raketnih potisnika je najmoćniji raketni motor u svijetu, kodnog naziva QM-1 (Qualification Motor-1). Prije prvog leta, najavljenog za 2018. godinu, QM će biti detaljno testiran na poligonu Promontory u saveznoj državi Utah, bilo da je riječ o ponašanju motora pri visokim temperaturama koje se razvijaju tijekom lansiranja, bilo o utjecaju vremenskih prilika na rad navedenoga. (FOTO: NASA/ Marshall Space Flight Centre)

raketa6
I dok će prva inačica SLS-a biti sposobna lansirati nešto više od 68 tona tereta u svemir, u planu je nadogradnja sustava, koji će visinom i snagom premašiti sve dotadašnje sustave, s ciljem lansiranja preko 129 tona tereta. (FOTO: NASA/ Marshall Space Flight Centre)