Korist za firme i građane: U pogonu sistem odvodnih kanala u Derventi

“Novi sustav kanala izgrađen od strane Cooperazione Italiana će zaštititi više od 15 poduzeća, među kojima su i neke talijanske investicije, gradsko industrijsko područje, elektrane i, neizravno, 30.000 građana Dervente od opasnosti od poplava. U Derventi, kao i u drugim bosanskohercegovačkim općinama, Cooperazione Italiana radi ne samo na obnovi, nego i na jačanju kapaciteta vlasti i građana u sprečavanju i prevenciji mogućih budućih slučajeva hitne reakcije“, rekao je veleposlanik Italije, Ruggero Corrias, na otvaranju kanala na rijeci Ukrini u Derventi, obnovljenog od strane Cooperazione Italiana kako bi se industrijsko područje grada zaštitilo od mogućih poplava. Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Dervente Milorad Simić.

Vrijednost radova na kanalu je preko 34.000 eura. Kanalni sustav, u dužini od dva km, također štiti i elektroenergetska postrojenja grada koja su potopljena u svibnju 2014. godine, ostavljajući cijelo područje u mraku.

Osim navedenog, Općina Derventa je počela radove na rekonstrukciji objekta koji će biti općinsko središte za hlađenje i skladištenje voća i povrća. Objekat će biti opremljen od strane Cooperazione Italiana postrojenjima u vrijednosti od oko 64.000 eura.

Derventa je, zajedno sa Orašjem, Maglajem, Srebrenicom, Sanskim Mostom i Zvornikom, jedna od šest općina u kojima Cooperazione Italiana realizira projekt rekonstrukcije nakon poplava u vrijednosti od 1 milijun eura, u korist poljoprivrednika, stočara i malih i srednjih poduzeća.

 

 

akta.ba