Žičara i šesterosjed do kraja godine na Bjelašnici, projekat od 16 mili. KM

Vlada KS-a planirala je 16 miliona KM za izgradnju novog vertikalnog transporta na Bjelašnici.

Na trasi sadašnjeg trosjeda izgradio bi se šesterosjed što bi značajno povećalo kapacitet i brzinu transporta turista kako je i predviđeno u dugoročnoj strategiji razvoja skijaškog centra na Bjelašnici.

“Radi se isključivo o namjenskim sredstvima za izgradnju novog vertikalnog transporta i instalaciju šesterosjeda do međustanice i od međustanice do vrha Bjelašnice novog četverosjeda. Predviđeno je da radovi počnu sa početkom građevinske sezone, a do tada bismo proveli međunarodni tender i izabrali izvođača radova. Građenje bi se vršilo prema najnovijim tehničko-tehnološkim rješenjima koja nude maksimalnu sigurnost korisnicima, a uz estetsku uklopljenost u ambijent bili bi zadovoljeni svi evropski ekološki standardi. Uslov je da se do kraja ove godine svi radovi završe da ne bi ugrozili sljedeću zimsku sezonu. Na ovaj način bismo poboljšali ponudu, a ide nam i EYOF 2019, kazao je Midhat Hubijar”, direktor KJP ZOI ’84.

U sklopu ovog projekta, navodi on, ide i projekt vještačkog osnježivanja centralnog dijela staze u Babinom dolu.

“Morat ćemo nabaviti nove topove sa kojima bi se radilo vještačko osnježivanje centralne staze. To je staza koja se koristila za spust u vrijeme održavanja Zimskih olimpijskih igara 1984. Također, planiramo u dogledno vrijeme dislocirati postojeći trosjed na lokaciju BX-a na Bjelašnici, što bi znatno poboljšalo kapacitet i brzinu transporta skijaša. Planirana je i sanacija ugostiteljskog objekta na vrhu Bjelašnice, a trenutno smo u pregovorima za obezbjeđivanje sredstava”, naglasio je Hubijar.

 

 

dobrevijesti.tv