Tanja Fajon: Danas je historijski dan za BiH

Današnji dan će se svakako upisati u historiju Bosne i Hercegovine (BiH) kao dan kada je država predajom zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji potvrdila svoju želju da se pridruži evropskoj porodici, smatra Tanja Fajon, zastupnica u Evropskom parlamentu.

“Čestitam BiH i njenim građanima i smatram da je to veliki dan kako za BiH tako i za EU, a najveći upravo za građane BiH, jer su oni srce evropskih integracija. To je važan korak za BiH više od šest godina nakon uvođenja vizne liberalizacije, kojim se utire put novim ugodnostima za BiH i tih ugodnosti će, kako bude napredovao integracijski proces, biti sve više”, kaže Fajon.

Kao i svi veliki koraci, i ovaj podrazumijeva da je bilo uloženo mnogo rada i truda, a još više očekujemo od BiH u budućnosti.

“Mapu novog puta prema EU, prilagođenu prilikama u BiH, smo zacrtali krajem 2014. godine i to još uvijek predstavlja zajednički kompas za EU i BiH. Očekujem da će svi odgovorni za napredak BiH uložiti maksimum napora da se – uzimajući u obzir zacrtan pristup – što prije sprovedu preko potrebne reforme i da se postigne napredak. Vrijeme je da lideri u BiH pokažu odgovornost prema građanima, pogotovo prema mladim ljudima koji su u najgorem položaju – bez jasne perspektive i sa željom da napuste zemlju. BiH želim sretan i uspješan put prema članstvu u EU, kao i hrabrosti i marljivosti koji će biti presudni za što brži napredak”, kazala je na kraju Fajon.

 

 

klix.ba