Općina Stari Grad počinje gradnju stadiona i dviju višenamjenskih dvorana

Općina Stari Grad Sarajevo u ovoj godini će započeti gradnju nekoliko sportskih objekata, koji će značajno doprinijeti popularizaciji i podizanju nivoa sporta u starom dijelu Sarajeva.

Kako je u razgovoru za Fenu kazao načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić, Općina će finansirati izgradnju dviju sportskih višenamjenskih dvorana i fudbalskog stadiona na području bivše kasarne u Faletićima.

Naglašava da je u toku  raspisivanje tendera za izgradnju sportske dvorane uz Osnovnu školu ”Mula Mutafa Bašeskija”, čija će vrijednost iznositi između 550.000 i 600.000 KM.

“Novi objekt će biti izgrađen na mjestu stare dvorane koja će biti srušena, a izgradnja bi trebala započeti u aprilu ili maju. Stara dvorana je bila mala i neuslovna, a novi objekt će biti mnogo veći i trebao bi biti izgrađen do oktobra ako sve bude išlo kako treba”, izjavio je Hadžibajrić.

Planirana je izgradnja dvorane na Bistriku, u sastavu Osnovne škole ”Edhem Mulabdić”, čija izgradnja će biti finansirana sredstvima izdvojenim iz ”Saudijskog fonda”. Izgradnja će započeti kada sredstva budu ”operativna”.

“Navedene dvorane su multifunkcionalne jer želimo da pokrijemo što veći broj sportova i sportskih aktivnosti. Ove dvorane će sigurno biti maksimalno iskorištene. Najbitnije je da za sve objekte imamo završene projekte, tako da to više nisu samo ideje. Izrađeni su izvedbeni projekti, na osnovu čega smo i aplicirali kod ‘Saudijskog fonda'”, objasnio je načelnik.

Hadžibajrić ističe da će po završetku izgradnje dviju sportskih dvorana sve škole s područja općine Stari Grad biti ”pokrivene” odgovarajućim sportskim objektima, s obzirom na to da je Općina ranije finansirala rekonstrukciju nekoliko sportskih dvorana koje su bile oštećene ili zastarjele.

Stari dio Sarajeva nikada nije imao teren za nogomet koji bi mogli koristiti pet timova s ovog područja, a Hadžibajrić dodaje da ideja o izgradnji jednog takvog objekta postoji još od 1997. godine.

“Na području naše općine egzistira pet fudbalskih kolketiva, Mošćanica, Iskra, Hrid, Vrbanjuša i Vratnik, koji su oduvijek iznajmljivali pomoćni teren stadiona ”Koševo”. Ideja o izgradnji stadiona, ali i sportsko-rekreacionog centra, postoji još od 1997. , kada se na Pašinom brdu trebao graditi centar koji je željela finansirati FIFA. Taj projekt je gotovo bio priveden kraju, ali zbog nesuglasica u Kantonu, sredstva su prusmjerena u Široki Brijeg, gdje je izgrađen fudbalski centar”, rekao je Hadžibajrić.

Načelnik naglašava da stadion u Faletićima neće biti tipa kakav je FIFA htjela finansirati, ali će sigurno ispunjavati potrebe općinskih klubova.

“Na stadionu će biti postavljena umjetna trava, a vrijednost investicije je procijenjena na oko 450.000 KM, s tim što će projekt biti izgrađen u dvije faze. Mi smo pri kraju izrade izvedbenog projekta, a zatim ćemo raspisati tender i odrediti izvođača radova”, podvukao je načelnik.

Svi ovi objekti sigurno će doprinijeti razvoju sporta  na području općine Stari Grad, koja je u proteklom periodu pokrenula fudbalsku, odbojkašku i šahovsku ligu za mlade, a planirano je i pokretanje košarkaške lige.

“Nadam se da će iz tih liga, baveći se sportom u našim dvoranama i na stadionu, poniknuti nekoliko vrhunskih sportista, bh. reprezentativaca i tada ćemo biti zadovoljni znajući da smo učinili pravu stvar”, zaključio je Hadžibajrić.

 

 

akta.ba