Odobren izvoz 5.700 tona mesa u Tursku!

Ekonomski savjetnik Ambasade Turske u BiH Sedat Jildiz (Yildiz) posjetio je Vanjskotrgovinsku komoru (VTK) BiH i obavijestio čelnike VTKBiH da je njegova zamlja donijela odluku da se Bosni i Hercegovini i u ovoj godini ponovo odobri izvoz svježeg mesa u Tursku od 5.700 tona.

Predsjednik VTKBiH Bruno Bojić, pojasnio je da je u zvaničnu posjetu s Jildizom primio i predstavnike Unije izvoznika turske regije Mediterana, koja broji 65.000 kompanija i učestvuje u 75 do 80 posto izvoza, ali i uvoza u Tursku.

On je kazao da su u delegaciji Unije izvoznika turske regije Mediterana bili predstavnici tekstila, izvoznici ribe i morskih plodova te predstavnici hemijske industrije.

– Dogovoreno je da se u što kraćem roku ponovo sastanemo kako bismo prezentirali naše potencijale i resurse. Dogovorili smo i da im putem CEFTA-e 2006 dostavimo podatke o BiH kako bi oni mogli planirati investicije u našu zemlju. Predstavnici privrede Turske prvenstveno su zainteresirani za ulaganje u tekstilnu industriju i trenutno traže pet ili šest velikih industrijskih pogona sa po 5.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora, što, u konačnici, može značiti otvaranje novih radnih mjesta u BiH – kaže Bojić.

 

 

dobrevijesti.tv