Mogherini i Hahn: Zajednički proslavljamo današnji dan

Bosna i Hercegovina je danas podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

Ova odluka je uslijedila nakon mjeseci napora domaćih lidera i vjerujemo da predstavlja odraz težnji građana Bosne i Hercegovine, zajednička izjava je visoke predstavnice i potpredsjednice Mogherini i komesara Hahna povodom podnošenja zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

“Zajednički proslavljamo današnji dan. Prije samo dvije decenije, na Balkanu je ispisana jedna od najstrašnijih stranica europske istorije. Danas slavimo još jedan korak ka ujedinjenom i mirnom kontinentu”, kazala su u izjavi Mogherini i Hahn, dodajući kako nam je jedinstvo potrebno u ovakvim izazovnim vremenima. U vrijeme kada određene snage širom kontinenta dovode u pitanje samo postojanje Unije, zahtjev Bosne i Hercegovine pokazuje da je potreba za ujedinjenim europskim kontinentom još uvijek snažno prisutna među evropskim narodima.

Navode kako je Odluka za podnošenje zahtjeva pripada jedino i isključivo građanima i vlastima Bosne i Hercegovine. Ali kao Europska unija, zajedno s međunarodnim partnerima i međunarodnim financijskim institucijama, uložili su mnogo u jačanje europske perspektive Bosne i Hercegovine. „Samo mjesec dana nakon preuzimanja mandata 2014. godine, nas dvoje smo zajedno posjetili Sarajevo. U trenutku kada je europska perspektiva Bosne i Hercegovine izgledala turobno, odlučili smo obnoviti pristup Unije u Bosni i Hercegovini.Novi pristup temelji se na odluci da se na prvo mjesto stave konkretni problemi, odnosno da građani budu na prvom mjestu, kao jedan pragmatičan, ali i simboličan izbor, imajući u vidu da je poboljšanje života naših građana sami razlog postojanja Unije.“

Dostignuća u protekloj godini na širem planu reformi su impresivna.

“Zapravo, danas ne bismo ni bili ovdje da nije bilo liderstva ove zemlje. Sve dok svi lideri i sve razine vlasti sarađuju na ostvarivanju zajedničkog cilja, politički sistem BiH odgovara na potrebe svojih građana.”

Navode kako sada moraju iskoristiti postignuti zamah i nastaviti vrijedno raditi. Potrebno je provesti reforme za unaprjeđenje privrednog rasta i socijalne pravde, vladavine prava i reforme javne uprave. Dodaju kako funkcionalnost institucija Bosne i Hercegovine i dalje ostaje prioritet, uključujući i učinkovit i funkcionalan mehanizam koordinacije po pitanjima koja se tiču Europske unije. Prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon pristupanja Hrvatske će omogućiti Bosni i Hercegovini da normalizira svoje trgovinske odnose s Unijom. Tvrde kako će zemlja i dalje uživati u pogodnostima režima povoljne trgovine i ulaganja, uz istovremenu zaštitu svojih domaćih proizvođača u skladu sa Sporazumom.O čekuju da će vlasti na svim razinama osigurati konstruktivno rješavanje izazova s kojima se zemlja suočava kada je u pitanju njen pravosudni sistem, u duhu dijaloga i međusobnog razumijevanja.

“I dalje ostaju rane koje je potrebno izliječiti. No zajedno možemo pomoći jedni drugima da krenemo u pravcu pomirenja. Zajedno možemo izgraditi snažniji europski kontinent na kojem sve zajednice žive jedna uz drugu i međusobno sarađuju neovisno o etničkim, nacionalnim i vjerskim podjelama. Dvadeset godina nakon rata, vrijeme je da se okrenemo naprijed, ka našoj zajedničkoj budućnosti u istinski ujedinjenoj Europi”, zaključuju visoka predstavnica i potpredsjednice Mogherini i komesar Hahn.

 

 

akta.ba