Airsoft

Airsoft je zabavna igra za opuštanje nakon napornog rada. Za “igranje” airsofta koriste se replike, vjerne kopije oružja.

Replike su identičnih dimenzija skoro realne težine i obiluju mehaničkim detaljima pravog oružja. Za pogon “municije” koristi se komprimirani zrak koji se može proizvesti električnim, mehaničkim (plinskim) ili opružnim mehanizmom. Kao “municija” se koriste plastične kuglice promjera 6 mm (BB). Kuglice su praktički bezopasne. Snaga airsoft replika je 0,08 – 1 Joula (zakonski dopuštena gornja granica). Kuglice se ispaljuju brzinom od 200 – 400 fps (feet per second) 1 fps = 0,3048 m/s. Domet kuglica tvornički atestiranih pušaka je oko 40 m. Raznim preradama i modifikacijama domet se može uvelike povećati.

airsoft2

U vježbama se mogu simulirati realne situacije bez opasnosti po ljudski život. Mnogi rekreativci prilikom “igranja” airsofta pokušavaju oponašati realne vojne situacije, akcije, scenarije, itd. Prilikom igranja obavezna je upotreba zaštitnih naočala ili maske a poželjna je i kamuflažna odora zbog bolje prilagodbe terenu.

Airsoft je hobi/igra koja svoje korijene vuče iz dalekog nam Japana, a kao takva došla je u Ameriku gdje se igra razvijala u posljednjih 30 godina. Ubrzo nakon toga svoje je mjesto, kao timska igra, našla širom svijeta uključujući i Hrvatsku još 2005. godine. Sama igra simulira sukob između dvije ili više ekipa/timova/strana u obliku igre s naglaskom na izvršavanje raznih taktičko-borbenih i neborbenih zadataka uz pomoć timske igre i suradnje.

airsoft3

Airsoft se igra uz pomoć električnih i plinskih replika koje izgledom, dimenzijama, veličinom i detaljima kopiraju pravo oružje. Replike ispaljuju 6 mm ili 8 mm plastične kuglice prosječne brzine od 270 fps do 350 fps, pa sve do max 400 fps. Replike su gotovo bezopasne što se tiče ozljeda. Također postoje i prerađene replike, najčešće replike snajpera, čija brzina kuglice doseže do maksimalnih 600 fps, a njihovo korištenje moguće je samo uz stroge mjere predostrožnosti i sigurnosti za sve igrače na terenu. Replike rade uz pomoć plina ili punjivih baterija koje pokreću motor i mehanizam koji stvara komprimirani zrak i pritom izbacuje kuglicu iz cijevi. Cjelokupni mehanizam smješten je unutar tijela replike i svi dijelovi su izmjenjivi i nadogradivi. Važno je napomenuti da airsoft replike služe isključivo za igru i kao takve ih nije moguće preraditi u pravo oružje niti koristiti kao pravo oružje!

airsoft-oružje1

S obzirom da kopiraju stvarno oružje, samo rukovanje replikom je identično pravome oružju. Okidanje, punjenje, pražnjenje, ciljanje i ostale radnje rukovanja istovjetne su onima kao kod pravog oružja u stvarnosti. Također je na replike moguće dodavati razne modele i vrste optičkih ciljnika, taktičkih lampi i lasera kao kod pravog oružja, a svojom raznovrsnošću mogu zadovoljiti sve ukuse i želje airsoftera s obzirom da današnje replike kopiraju gotovo sve vrste i modele pješačkog oružja od vremena Drugog svjetskog rata pa sve do danas. Što se tiče ostale opreme potrebne za airsoft tu su neizostavne i obavezne zaštitne naočale za svaku osobu koja sudjeluje u igri. Borbena vojna odora, borbeni taktički prsluci, zaštitne kacige i ostala pokrivala za glavu, te ostala prateća oprema omogućava vjernije oponašanje izgleda pravog vojnika u stvarnosti. Posljednji dio koji Vam treba, ali daleko najvažniji, je zdrav duh i ljubav prema ovoj zanimljivoj igri.

airsoft1

Naziv MILSIM potječe od engleskog naziva Military Simulation, što bi u grubom prijevodu značilo Vojna Simulacija ili Simuliranje vojnog sukoba između dvije ili više sukobljenih strana. Već nakon ovoga uvoda možemo shvatiti da se radi o vrlo zahtjevnom obliku igre koji je u biti airsoft u srži, ali u praksi i nešto više od arkadne igre. Također, prvo što želimo napomenuti je da MILSIM nije sportsko natjecanje niti je tako zamišljen. To je vrsta praktične simulacije kojoj je cilj što realnije dočarati borbene i neborbene situacije koje se događaju u pravom ratnom sukobu i životu vojnika. Veliku ulogu u samom MILSIM-u imaju i same airsoft replike pravoga oružja što ga čini simulacijom vojne borbe i čini ga drugačijim od klasične arkadne igre u airsoftu.

airsoft4

Kakvi su tereni najpovoljniji?

Svaki teren je pogodan za AirSoft. Preferiraju se veci tereni ( 2×2 km pa na više). Konfiguracija terena nije bitna. Teoretski se mogu koristiti i manji tereni, medjutim oni smanjuju realnost koji je AirSoft-u i primarna osobina.

Igra li se airsoft i po kiši?

Da, ukoliko je scenarij takav, igra se po svakakvom vremenu. Kakvi su tipovi borbe? Postoje dvije osnovne podjele po vrsti borbe: “Mil-sim”(Military Simulation) naglasak stavlja na realnost borbe. Cesto sa više igraca na vecim terenima. Ovdje dolazi do izražaja uvježbanost ekipe i individualaca. To je vjerovatno najbliže realnoj borbi jer je moguce ucestvovati bez žrtvovanja sigurnosti. Suprotnost ovom tipu igranja je “arkadni stil”, koji naglasak stavlja na samom pucanju. Vecinom je za manje igraca i na malim terenima. Ovo su osnovne podjele, postoje varijacije na temu koje ovdje nema smisla nabrojavati.

Organizator svakog susreta odredjuje te sitnice prema potrebi. Kakva su pravila? Neka pravila su svima zajednicka. Sam organizator susreta odredjuje sekundarna pravila. Najbitnije pravilo je da kada ste pogodjeni da jasno i glasno viknete „pogodjen!“ i sa podignutom rukom te puškom na ramenu odete do oznacenog mjesta (ili cekate medic-a, zavisi o tipu borbe). Naocari su takodjer pravilo koje je uvijek isto, NAOCARI OSTAJU NA OCIMA DOK SVI NISU NA BROJU I SVIMA JE JASNO DA JE SUSRET ZAVRŠEN!!!.

Varijacija na ostala pravila je bezbroj i nema ih smisla sada nabrajati jer yavise o organizatorima susreta. Da li je AirSoft opasan? U rukama neozbiljnih ljudi, može biti. Vecina povreda koje su se dogodile (sve lakše povrede!) su vecinom bili rezultati padova i slicno. Sam BB nema dovoljno snage da povrijedi (osim naravno u nezašticeno oko, ili u usta i uho iz neposredne blizine). Neki su zvali AirSoft “Paint-Ball” što nije ipravno, jer svako ko je ikada dobio sa PaintBall kuglom u glavu zna o ?emu se ovdje piše. U AirSoft-u je taj efekt boli dosta bitan, jer je jedini nacin da protivniku date do znanja da je pogodjen. Najveca opasnost u AirSoft-u (kao uostalom i u bilo čemu što ima veze sa oružjem bilo kakve vrste) je neodgovornost. AIRSOFT ORUŽJE SE MORA TRETIRATI KAO DA JE PRAVO!!!

Postoji li sudija u AirSoft-u?

Ukoliko organizator tako odredi, mogu postojati i moderatori, ali može se ucinkovito održavati susret i bez njih. Kakva municija se koristi? 6mm BB(ball bearing) U KOJIMA NEMA BOJE! Mnogi prigovaraju da je to problem AirSoft-a upravo u nemogucnosti dokazivanja pogotka. Reci cu samo jednom rijecju: POŠTENJE! Ono je osnova AirSoft-a, jer se igra samo na poštenje. Internim AirSoft pravilnikom, koja su stroga, osobe koje se uoce da redovno ne vrše prijavu pogotka trajno se iskljucuju iz kluba.

Osnovna podjela kuglica je po masi. Tako imamo 0,20g, 0,23g, 0,25g itd. Jednostavno, što više grama, manji domet ali preciznije kretanje. Postoje još i bio-razgradive kuglice. Kuglice preko 0,28g su prvenstveno za snajpere, odnosno puške koje su upgrade-ane. Kako zapravo radi AirSoft puška? Mnogi pitaju da li je to zapravo vazdušna puška, a odgovor je da i ne. Dakle, baterija daje napon elektro-motoru koji nategne oprugu koja onda izbaci kuglicu vazduhom. Sve elektricne replike imaju mogucnost automatskog pucanja i to vrlo impresivnog (preko 10 kuglica u sekundi!). Postoje još i replike snajpera na kojima se opruga rucno nateže (realnim natezanjem zatvaraca).

airsoft-zagreb.com