U Dubaiju znaju u čemu leži budućnost nakon što nestane nafte

Ujedinjeni Arapski Emirati sa svojim najbogatijim gradom Dubaijem, kao jednim od najvećih gradilišta u svijetu, žele posjedovati budućnost, piše Financial Post.

Zemlja koja je svoju ekonomsku evoluciju i današnji razvoj ponajviše duguje prodaji nafte, danas se odmiče od ovog “blaga”. UAE se danas fokusira na trgovinu, turizam i tehnologiju.

Šeici znaju da nafta neće teći vječno te su stoga uzeli stvar u svoje ruke. Oni nastavljaju izgrađivati državu koja će biti u službi poduzetnika, jer znaju da upravo u tome leži razvoj.

Vladar Dubaija šeik Mohammed bin Rashid Al-Maktoum nedavno je na Twitteru objavio konkurs u kojem je tražio “osobu mlađu od 25 godina koja će biti ministar u UAE-u”. Nedugo zatim dvadesetdvogodišnja Shamma Al Mazrui imenovana je za ministricu za mlade.

Osim što su imenovali najmlađu ministricu u historiji zemlje, šeici su napravili rekonstrukciju vlade te se tako riješili nekih ministara koji nisu zadovoljavali njihove kriterije.

U UAE-u znaju koliko je važno graditeljstvo i ulaganje u infrastrukturu. Tako se u Dubaiju trenutno nalaze dvije velike graditeljske zone.

Američki astrofizičar Neil deGrasse Tyson nedavno je izjavio da je Dubai grad budućnosti.

“To je grad koji sam tražio i to je grad koji SAD nikad nisu izgradile”, rekao je Neil deGrasse Tyson.

Prodaja nafte danas čini svega 4 posto budžeta Dubaija, ali se zato mnogo ulaže u projekte tehnologije koja je zapravo postala jedan od izvora zarade.

Naučni park u Dubaiju mjesto je gdje naučnici žive i rade, a čelnici grada im nude najbolje uslove jer znaju koliko koristi mogu imati od njih.

U gradu ulažu mnogo u obnovljive izvore energije koji ne koštaju mnogo. Do 2030. godine očekuju da će 15 posto čitavog utroška energije u Dubaiju dolaziti iz obnovljivih izvora energije.

Ministar za okoliš i klimatske promjene Thani Al Zeyoudi nedavno je izjavio da budućnost ne leži u robotici i visokim zgradama, već u uslugama.

“Želimo uzdići usluge na viši nivo”, rekao je Al Zeyoudi.

 

 

klix.ba