Uspjeh firmi iz Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona

Metalski, drvni i prehrambeni glavni su industrijski sektori, a Njemačka, Austrija, Hrvatska i Slovenija su najvažniji vanjskotrgovinski partneri.

Rastući izvoz iz Federacije BiH počiva prvenstveno na kompanijama iz dva ključna kantona. Zeničko-dobojski kanton (ZDK) i Tuzlanski kanton (TK) čine 51 posto ukupne industrijske proizvodnje u Federaciji BiH i proteklih godina u ukupnom izvozu iz FBiH učestvovali su sa skoro 50 posto. Razvijena industrijska proizvodnja, uprkos različitim preprekama u poslovanju, ključni je adut ovih regija koje će i u budućnosti biti nosioci domaće privrede.

Pokrivenost uvoza izvozom u Tuzlanskom kantonu, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosi 80,6 posto, a glavna izvozna tržišta ovog kantona su Austrija i Slovenija.

Komentirajući ove podatke, predsjednik Privredne komore TK Nedret Kikanović kazao je da je prehrambena industrija jedan od važnih nosilaca privrede.

– Mnoge naše firme iz prehrambenog sektora već imaju dogovorene poslove u inostranstvu za 2016. godinu i možemo očekivati još veći rast izvoza. Tu su prvenstveno meso i mesne prerađevine, kornišoni, maline i ostalo voće. Značajan je doprinos i metaloprerađivačkog sektora, kao i hemijske industrije. Solana Tuzla, GIKIL i Sisecam Soda Lukavac konstantno proizvode i izvoze – naveo je Kikanović.

Govoreći o Austriji, kao glavnom vanjskotrgovinskom partneru Tuzlanskog kantona, sagovornik je rekao da mnoge austrijske firme su ulagale u TK što se odrazilo i na proizvodnju i plasman robe na tamošnje tržište.

Direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko izjavila je da metalni i drvni sektor prednjače u izvozu privrede u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK).

– Prilično je razvijena i tekstilna industrija koja radi lohn poslove za poznate kupce. Najviše izvozimo u Njemačku, Austriju, skandinavske zemlje, Tursku i Hrvatsku. Radi se uglavnom o gotovim proizvodima i polufabrikatima. To su autopresvlake, HTZ oprema i radna odjeća, montažne konstrukcije, prikolice za prijevoz naftnih derivata, oprema od inoxa, namještaj, ventilacijski kanali i drugo – rekla je Janko.

Bosansko-podrinjski kanton jedan je od rijetkih koji ima pozitivan vanjskotrgovinski bilans. U 2014. godini, tamošnja privreda izvezla je 136 miliona KM, a uvezeno je 100 miliona, čime je ostvaren suficit od 35 miliona KM. Sekretar Udruženja poslodavaca BPK Adnan Bukva kazao je za Faktor da se najviše izvozilo u oblasti metalske, autoindustrije i namjenske industrije. Naveo je firme Emka Bosnia, Bekto Precisa, UNIS Ginex, Pobjeda Rudet i Pobjeda Technology koji proizvode i izvoze na sve kontinente svijeta.

 

 

dobrevijesti.tv