U Sarajevu otvorena izložba “Srebrenica danas”: Da se prevaziđe prošlost i da doprinos dijalogu

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine danas je otvorena izložba “Srebrenica danas”, koja kroz fotografije i popratne tekstove prikazuje novu, mladu generaciju koja odrasta u Bosni i Hercegovini i želi normalan život.

Autor izložbe Dejan Petrović je uz podršku ERSTE fondacije kroz fotografiju dao prikaz grada i osoba koje u njemu žive i kako je istakao ideja je bila da se “napravi presjek situacije u Srebrenici danas nakon 20 godina od genocida koji se desio, te da se pokuša fokusirati na budućnost Srebrenice i onih koji u tom gradu žive.”

Izložba se sastoji od osam postera, od kojih svaki sadrži foto priču; portrete stanovnika Srebrenice, njihovu svakodnevnicu ili poslovne aktivnosti, potencijale Srebrenice, pozitivna dešavanja i nadu za budućnost te prateće tekstove nevezane za fotografije.

Portreti su popraćeni kratkim opisom te tekstovima koji govore o ličnim viđenjima Srebrenice danas, njenom razvitku u proteklih 20 godina, gdje je sada, kakva je i kakva joj može biti budućnost, a potpisali su ih pisac, kulturni kritičar i prevodilac Boris Buden, političar Erhard Busek, književnica Slavenka Drakulić, reditelj Haris Pašović, predsjednica Savjetodavnog odbora ERSTE Fondacije Doraja Eberle, književnica Bojana Pejić…

“Srebrenica danas” uvrštena je u program Godina kulture Austrija – Bosna i Hercegovina 2016., a kao takva je planirana da doprinese kulturi dijaloga u BiH, ali i kao vid podrške mirenja s prošlošću, življenja u sadašnjosti, i stvaranja budućnosti.

Izložbu je otvorio ambasador Austrije u BiH Martin Pammer koji je kazao da njena tema nije prošlost, već da govori o tome kako ljudi danas u Srebrenici žive i kako oni oblikuju, odnosno kako će u budućnosti oblikovati svoje živote.

“U Srebrenici se nakon Drugog svjetskog rata desio najveći zločin u Evropi – genocid. Stoga je ova izložba nešto što treba da doprinese prevazilaženju prošlosti, dijalogu i koncipiranju zajedničke budućnosti, poručio je austrijski ambasador.

Kako je kazao na svima nama je da naučimo šta znači krivnja, ko je kriv i da naučimo da je krivnja individualna stvar ali da je odgovornost stvar kolektiva.

“Razlog zbog kojeg smo obuhvatili našim programom ovu izložbu je taj što i sama Austrija ima iskustvo kada je riječ o prevazilaženju prošlosti i preuzimanju kolektivne odgovornosti za djela koja su počinjena u Drugom svjetskom ratu. Zbog toga iz našeg iskustva i zbog toga što želimo dati naš doprinos u prevazilaženju prošlosti u ovoj državi gdje su i Bošnjaci i Hrvati i Srbi bili i žrtve i oni koji su činili zločine, želimo da se ukaže pažnja na to da je jako bitno da se prošlost prevaziđe i da se nađe zajednički put za budućnost.”, izjavio je Pammer.

Otvorenju izložbe su pored ostalih prisustvovali i direktor Međunarodnog Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić, te Visoki predstavnik EU za BiH Valentin Inzko.

Izložba Srebrenica danas prvobitno je otvorena 11. jula 2015. godine u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, kao dio službene ceremonije obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Ona je 14. jula prošle godine otvorena i u Ustanovi kulture “Parobrod” u Beogradu.

Koncipirana kao putujuća izložba „Srebrenica danas“ će biti predstavljena u Prijedoru, Mostaru, Tuzli, Bihaću, Trebinju, Brčkom, Bijeljini, Banja Luci, Foči, i Zenici, dok će u Historijskom muzeju biti otvorena do 22. februara.

 

 

klix.ba