Googleovi sistemi za samovozeće automobile se po zakonu smatraju vozačima

Američka agencija za sigurnost vozila je saopćila da se Googleov sistem vještačke inteligencije koji upravlja samovozećim automobilima može smatrati vozačem i to po federalnom zakonu.

To je veliki korak naprijed ka dobijanju odobrenja za svakodnevnu upotrebu samovozećih automobila.

Googleov odjel za samovozeće automobile je 12. novembra predao dokumente koji sadrže dizajn automobila bez potrebe za ljudskim vozačem, a prijedlog je dobio pozitivan odgovor regulatornog tijela.

“Slažemo se da Googlecom samovozeći automobil neće imati vozača u tradicionalnom smislu, odnosno, kako je to bio slučaj u posljednjih više od stotinu godina”, saopćeno je iz agencije.

Poznati proizvođači automobila i tehnološke kompanije poput Googlea se utrkuju u razvoju samovozećih automobila. Oni se nerijetko žale državnim vlastima zbog zakona koji otežavaju testiranja i eventualno pojavljivanje automobila na ulicama. California je predložila zakon po kojem samovozeći automobil mora imati upravljač i prisutnog vozača s vozačkom dozvolom u svakom trenutku vožnje, koji bi u slučaju potrebe mogao preuzeti kontrolu nad automobilom.

Međutim, nova odluka jasno daje do znanja da se vještački sistem inteligencije smatra vozačem, što otvara mogućnost za Google i druge kompanije da dizajniraju sistem koji omogućava direktnu komunikaciju s vještačkim vozačem. Google je već dobio listu stvari koje su još uvijek prepreka izlasku samovozećih automobila na ulice, među njima je i nedostatak kočionog sistema koji se aktivira stopalom.

Međutim, Google tvrdi da je upravo najveća opasnost u mogućnosti da ljudi pokušaju preuzeti kontrolu tokom vožnje. Kompanija će se udružiti s partnerima kako bi zajednički radili na modifikacijama i razvoju samovozećih automobila koji će zadovoljiti sve norme.

 

 

klix.ba