Capital Group će graditi solarnu fotonaponsku elektranu u Ljubinju

Idris Fatih Sahin, vlasnik firme Capital Group iz Istanbula, sa saradnicima posjetio je Agenciju FIPA 10. februara gdje je razgovarao sa direktorom Gordanom Milinićem o realizaciji svojih investicijskih projekata u BiH.

Riječ je o projektima solarne električne energije vrijednosti 300 miliona KM, te projektima iz oblasti turizma i poljoprivrede takođe vrijednih nekoliko stotina miliona KM.

Projekti solarne električne energije podrazumijevaju u I fazi realizaciju 100 MWp solarnih fotonaponskih elektrana širom BiH, od čega na lokalitetu Bančići u Ljubinju će biti izgrađena jedinstvena solarna fotonaponska elektrana snage 65MWp. Takođe, sve je spremno za početak izgradnje solarne fotonaponske elektrane (SFE) Čapljina-Neretva1, snage 5+5 MWp, SFE LJubinje1, 2MW, SFE Mostar1, 5MW, SFE Mrkovići1, 1.5MWp.

Navedena firma takođe planira izgradnju vjetroelektrana u I fazi u visini od 250 MW.

Capital Group Istanbul je vlasnik i osnivač firme ITM Controls d.o.o. Sarajevo, IFS Solar Sarajevo, IFS Solar Ljubinje, Smart Energo Sistemi Pale i Energoinvest TAT- IFS što čine okosnicu za veliki iskorak u okrupnjavanju proizvodnje solarne električne energije.

S obzirom da Capital Group zajedno sa ITM Controls ulaže istovremeno kako u obnovljive energente tako i u proizvodnju zdrave hrane i turizam, uskoro će u Sarajeva u ulici Ferhadija otvoriti prvi u lancu  specijalizirani butik “zdrava hrana-energija” gdje će se plasirati određeni vlastiti proizvodi iz eko sela Ekofutura Hreša, Biona Vogošća kao i proizvodi kooperanata iz projekta Jahorina Organic Farm, proizvodi farme alpskih koza Žepa i dr.

ITM Controls realizovao je prvu zvaničnu solarnu elektranu u BiH i jedna od prvih u EU – Los Rosales1, 3,9 kWp 2008. godine u Mostaru.

 

 

akta.ba