Bh. virtualna asistentica Cadence omogućuje i slanje SMS poruka

Naučnici kažu da će umjetna inteligencija u 2016. godini doživjeti veliki skok a programer iz BiH Haris Aščalić je nabolji primjer tog trenda.

Ovaj programer je i autor prve virtualne bh. asistentice- projekta “Cadence”, na svom YouTube kanalu je objavio novi videozapis koji pokazuje kako Cadence može slati i SMS poruke u svega nekoliko sekundi.

Osim što može slati e-mailove, od sada je u mogućnosti da šalje i SMS poruke. Naime, sve što trebate je reći  Cadence “pošalji sms” i ona će vas pitati u koju državu, na koji broj i poruku koju želite poslati. I nakon svega 10ak sekundi poruka će doći na dati broj.

”Ova opcija je trenutno programirana za nekoliko država svijeta, među kojima je i BiH. Ubrzo će biti dostupna i za čitav svijet”, navodi Aščalić.

Osim toga,  želi programirati Cadence da može obavijestiti korisnika kada je i van kuće o tome šta se dešava na korisnikovom računaru, internetu i dr., i to sve putem SMS poruke. “Ne moramo biti ni povezani na internet kada smo van kuće, Cadence nas može obavijestiti o svemu što želimoRadim sve sam, imam dosta novih ideja za Cadence. Ona polako osvaja internet, a velika baza podataka se svakodnevno širi”, govori Aščalić.

 

 

akta.ba