EU: Šest zemalja utemeljiteljica žele jaču Europu

Zemlje Europske unije moraju ostaviti po strani svoje “uske osobne interese” i ponovo pronaći “duh solidarnosti”, poručile su u utorak zemlje utemeljiteljice bloka – Njemačka, Francuska, Italija, Belgija, Nizozemska i Luksemburg – na sastanku u Rimu.

“Zabrinuti smo za stanje europskog projekta”, ističu u zajedničkoj izjavi ministri vanjskih poslova tih šest zemalja koji su se u utorak navečer sastali u Rimu u organizaciji talijanskog ministarstva vanjskih poslova kako bi “zajednički promišljali o načinima jačanja Europske unije”.

Potvrdivši svoju opredijeljenost za Europu, makar se to moglo činiti “protiv struje”, kako je rekao talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni, tih šest zemalja želi vjerovati da je Unija i dalje “najbolji odgovor” na današnje izazove.

Dapače, ona mora ići prema većoj integraciji kako bi bila uspješna u rješavanju kriza s kojima je sučeljena, počevši s izbjegličkom.

“Odlučni smo nastaviti proces jačeg povezivanja naroda u Europi”, ističe se u zajedničkoj izjavi, javlja Hina.

“Savršeno smo svjesni da postoje teškoće, da sve zemlje ne poštuju zajedničke obveze”, priznao je pred novinarima Gentiloni, spomenuvši teškoće u provedbi zajedničke politike o migrantima.

Talijanski premijer Matteo Renzi upozorio je da Europa više ne funkcionira i ako se ne bude mijenjala, nestat će, odnijet će je populistički val koji neprestano jača, pa i na poluotoku.

“Došlo je vrijeme da se počne rasprava o tome kako Europa danas funkcionira i kako može bolje funkcionirati”, rekao je Sandro Gozi, talijanski državni tajnik za europsku politiku i blizak suradnik Mattea Renzija.

Tome će pridonijeti i povoljan kalendar, drži Rim. Iduće godine Europa obilježava 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora, a u Francuskoj i u Njemačkoj trebaju se održati nacionalni izbori.

“Nema sumnje da Europa proživljava jedan od najtežih trenutaka svoje povijesti”, rekao je Gentiloni. Ta “mješavina teškoća iznjedrila je niz sumnja i kriza koje bi mogle ugroziti čitav europski projekt”, upozorio je.

Ovaj prvi “neslužbeni” susret koji ne želi zamijeniti druge “formate” susreta u EU-u nastavit će se novim sastankom, ovaj put u Belgiji, dodao je talijanski ministar.

 

 

akta.ba